Escaldes

Gili reafirma que l'ADN caní “no és fiable” i té clar que “ara no toca” implantar taxes

La cònsol manté el posicionament malgrat que el reglament de Govern obliga tots els ciutadans perquè està convençuda que es “tiraran els diners”

Una dona passeja un gos.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La cònsol major d’Escaldes, Rosa Gili, té clar el seu posicionament envers el projecte d’ADN caní i no farà marxa enrere. Així ho va indicar en declaracions al Diari malgrat que els escaldencs també estan obligats a fer l’anàlisi genètica perquè així ho marca un reglament que deriva de la Llei de tinença i de protecció d’animals. Dit d’una altra manera, encara que el comú d’Escaldes no s’ha sumat al projecte, els propietaris de gossos de la parròquia hauran de fer el tràmit i l’hauran de pagar ells, mentre que en la resta de parròquies ho assumiran les corporacions. La resposta de la cònsol és clara. “És un reglament del Govern i per tant és el Govern el que ha de fer el que cregui convenient per controlar que la gent el compleixi”, va indicar.

El posicionament és clar perquè Gili està convençuda que el projecte no té futur i a més considera que amb el context actual “no toca” perquè “la gent està patint molt amb la pandèmia per la feina i per altres qüestions”. A més, la mandatària va afirmar que “tinc una mica d’informació científica que em permet entendre-ho i no ho veig viable”. En aquesta línia va argumentar que més enllà de les qüestions logístiques –qui s’encarregarà de recollir-ho, per exemple–, també s’ha de tenir en compte que l’anàlisi es farà fora d’Andorra i que “té un percentatge d’error molt elevat”. A més, va afegir, “aquí tenim molts visitants i amb gossos que no estan censats. Si recollim els excrements d’aquests gossos i els fem analitzar, tirarem els diners”. Segons Gili, tampoc hi ha “gaires antecedents d’altres llocs que ho hagin fet i hagi funcionat”. “No em consta que es faci a grans ciutats del món i als llocs que s’ha fet ha acabat morint sol”, va exposar.

“TIRAR ELS DINERS”

L’escaldenca va remarcar que “mai he cregut en el projecte” i de fet va explicar que quan va fer el pas de poder amb l’anterior cònsol major, Trini Marín, “em va comentar que ho volia aprovar a l’últim consell de comú i li vaig demanar que no ho fes perquè no ho veia clar”. Marín ho va tirar endavant de totes maneres però Gili ho ha frenat. “Amb tot el respecte per als meus companys cònsols, però no ho he compartit mai”, va reiterar tot afegint que “no podia entrar en aquest tema perquè tinc el convenciment que anem a tirar els diners”.

L’ara cònsol independent va recordar que els veterinaris també es van posicionar inicialment en contra de l’ADN caní malgrat que finalment van cedir. “Al final suposo que no han vist clar seguir oposant-se a Govern però crec que han sigut molt ferms en afirmar la seva disconformitat”, va considerar.

Segons la mandatària comunal, “amb el que necessitaríem per posar-ho en marxa, recursos humans, programes informàtics... és més ràpid intensificar la neteja i fer campanyes de conscienciació”. En aquest sentit, va apuntar que “és evident, a més, que la gent que farà el que se li demana per dur a terme el projecte de l’ADN caní segur que no són els que deixen els excrements al carrer”.

L’opinió de Gili és la mateixa amb la taxa de tinença de gossos que han tirat endavant alguns comuns. “Ara és el moment?”, es preguntava la cònsol fent referència a la delicada situació que ha deixat la pandèmia a moltes famílies. “És millor invertir el temps i els diners en campanyes i netejant”, va insistir.

En aquest sentit, la mandatària escaldenca va lamentar que “es vulgui dividir la societat amb aquesta qüestió”. “Penso que els gossos tenen un rol social, hi ha gent que sort té del seu animalet, que l’obliga a sortir de casa i li fa companyia”, va reflexionar, i va afegir que “crec que hem arribat aquí perquè segurament no s’ha fet prou seguiment de la neteja i són temes que divideixen la societat”.

QUEIXES PER LA NETEJA DELS CARRERS

Les xarxes socials s’han fet ressò, recentment, de queixes de ciutadans per la brutícia dels carrers d’Escaldes. En aquest sentit, la cònsol va indicar que són temes “recurrents i complicats” perquè “pots netejar i al cap d’un quart d’hora pot tornar a estar brut”. “Hem constatat que quan hi ha molts visitants i no plou, el tema s’agreuja”, va puntualitzar i va afirmar que el comú hi “està a sobre”. En aquest sentit, va remarcar que si els ciutadans els posen en coneixement que una zona està més bruta, també s’hi actua.

tracking