rEPORTATGE
Míting contra el laboratori de Grifols
Els impulsors de la reunió celebrada ahir a Ordino sobre el projecte de construcció d’un laboratori de recerca en immunologia afirmen que les instal·lacions només aportaran riscos.
Tots els dubtes, neguits i suspicàcies que alguns polítics han verbalitzat des que el Govern va anunciar, a final d’abril, que la multinacional farmacèutica Grifols construiria un centre de recerca en immunologia a Andorra, van concentrar-se ahir a la nit en un punt molt concret de la geografia: l’Andorra Congress Centre d’Ordino.
El primer a intervenir en la reunió organitzada per la Plataforma ciutadana pel dret a la informació referent a la instal·lació del laboratori de Grifols a Ordino, de nivell de ric biològic 3, va ser el conseller de la minoria al comú ordinenc i empresari Enric Dolsa. En la seva intervenció, que va ser breu en comparació amb la resta de ponents, Dolsa va expressar dubtes sobre l’activitat que Grifols portarà a terme al laboratori, va criticar el projecte perquè “no hi ha un business plan” que el sostingui i va alertar que, si finalment tira endavant, tindrà un impacte “important” en el sector immobiliari de la parròquia. “Sé de molts inversors que no decidiran si comprar o no a Ordino fins que no se sàpiga amb certesa si el laboratori es construirà o no”, va assegurar.
Per la seva banda, la consellera general no adscrita Carine Montaner també va assenyalar que és “un problema” que l’activitat que portarà a terme el laboratori “no generi beneficis”. Montaner es va afirmar, en aquest sentit, que és “molt arriscat” cedir un terreny “molt valuós”, el del Prat de la Farga de Casa Rossell, a una empresa, Grifols, que impulsa un projecte que es preveu que no obtingui guanys. “Hi perdem oportunitats. És un terreny que hauríem pogut donar a Google”, va suggerir Montaner.
D’altra banda, la consellera general no adscrita, ex de terceravia, també va llançar crítiques al Govern per com ha gestionat el projecte des del punt de vista de la legalitat, i fins i tot va anunciar que està estudiant emprendre “accions legals” contra el Govern per “negligències” pel que fa a alguns detalls de l’acord confidencial signat amb la multinacional. Finalment, Montaner va reclamar al Govern que es faci un referèndum sobre el projecte.
Per la seva banda, Margarita Arboix, exsubdirectora general de medicaments veterinaris a l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, va afirmar que el laboratori aportaria prestigi internacional al país si s’hi fes un descobriment, però va mostrar-se contundent quan els membres de la plataforma antiGrifols van preguntar-li si tindrà un impacte positiu en la indústria: “Per les seves característiques, no crec que pugui atraure gaires empreses.”
JOVER DIU QUE CAP PONENT HA CONTACTAT AMB EL GOVERN
El ministre portaveu, Eric Jover, va afirmar ahir en roda de premsa que cap dels ponents que va participar a la reunió d’ahir al vespre s’ha posat en contacte amb el Govern per conèixer més informació sobre el projecte. “No sé fins a quin punt podran ser taxatius amb alguns elements”, va dir. Jover va mostrar respecte cap a la iniciativa però va demanar “objectivitat i racionalitat” als seus conferenciants, tot recordant que alguns dels vídeos que han circulat per les xarxes socials vinculats a membres d’aquesta plataforma han mancat d’aquests dos principis. “Tenim voluntat de respondre a tots els dubtes”, va cloure.