Reportatge

Sant Julià torna a l'edat mitjana

Després d’un any d’aturada provocat per la pandèmia, la capital laurediana acull de nou la Vila Medieval. Parades d’artesania i una quinzena d’activitats ompliran el cap de setmana.

Una de les parades de la 18a Vila Medieval.Comú Sant Julià de Lòria

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Tir amb arc, carrusel mitològic, taller d’encunyar monedes o jocs tradicionals d’ambient rural. Si hi ha algun esdeveniment a Andorra capaç de fer recular algú en el temps fins a l’edat mitjana aquest és ni més ni menys que la Vila Medieval de Sant Julià de Lòria. “Crec que és un dels actes més importants de Sant Julià. Quasi m’atreviria a dir del país”, s’aventura Josep Majoral, cònsol major de la parròquia laurediana. “Es tracta d’una Vila Medieval que ja està més que consolidada i que no deixa de ser un referent a Andorra i als Pirineus”, afegeix. Ahir, doncs, enmig de la riuada de gent que ja va omplir els carrers de la capital de la parròquia des de primera hora de la tarda, es va celebrar l’acte inaugural, que va donar el tret de sortida a la 18a edició de la vila. Una edició marcada pel retorn de l’esdeveniment, que torna amb força després d’un any d’aturada a causa de la pandèmia. En aquest sentit, la vila –que tindrà lloc fins diumenge– acollirà com ja es habitual diversos paradistes amb la seva oferta de productes artesans. Enguany seran 45 –deu de nacionals i la resta procedents de fora d’Andorra–. També se celebraran diversitat d’espectacles que, com explica Majoral, “s’ha apostat per fer-los més estàtics per seguir amb les restriccions i amb la finalitat d’evitar aglomeracions al carrer”. Amb relació a aquest tema, la corporació ha dissenyat un programa ple d’esdeveniments en diferents punts de la vila. La recent ampliació de la plaça Major, per exemple, s’aprofitarà per acollir activitats com tallers d’oficis. També tindran lloc animacions musicals en espais com la plaça de la Germandat. “Es duran a terme una quinzena d’activitats dirigides a totes les franges d’edat”, puntualitza Majoral.

Per altra banda, com a novetat, destaca la recuperació del mercat mensual del barri de Rocacorba, en el qual prendran part una seixantena de paradistes que oferiran productes d’alimentació, roba, calçat i artesania. “L’objectiu del mercat és doble: fer que perduri en el temps i que contribueixi a dinamitzar la part alta del poble, així com generar moviment en els negocis de la zona”, destaca el cònsol. Per altra banda, en aquesta edició també prendran protagonisme les entitats culturals de la parròquia, que s’uniran per primera vegada en La llegenda de la Dama Blanca d’Auvinyà, l’acte programat per avui a la tarda en què participaran de manera conjunta la Coral Rocafort, els geganters i l’Esbart Laurèdia. “Se’ls ha d’agrair aquesta predisposició per fer actes per Sant Julià. Sens dubte serà un espectacle magnífic”, va avançar ahir Majoral.

El cònsol, ja amb la mirada posada en els propers mesos, afirma que el poble compta amb una agenda plena d’activitats per seguir atraient visitants, entre les quals el Concurs internacional de música clàssica, que tindrà lloc a final d’octubre, o el Mercat de Santa Llúcia. “No ens va aturar la pandèmia i no ens aturarà el fred”, assegura Majoral.

tracking