El nombre d'empreses en actiu a la parròquia creix el 26% en 3 anys
En termes absoluts, la xifra de comerços oberts ha passat de 1.117 a 1.405 del desembre del 2018 al setembre del 2021
Les empreses en actiu a la parròquia han augmentat el 26% entre el desembre del 2018 i el setembre d’aquest any. Segons dades del comú a què ha tingut accés el Diari, en termes absoluts el nombre d’activitats comercials ha passat de 1.117 a 1.405 en poc menys de tres anys. La xifra, a més, ha crescut de manera sostinguda al llarg d’aquest temps. Al desembre del 2019 hi havia 1.189 comerços oberts, 72 més que un any abans. És a dir, el 6,5% més. Al desembre del 2020 n’hi havia 95 més que 12 mesos abans i 167 més que dos anys enrere, que en termes relatius suposa un creixement del 8 i el 15%, respectivament.
Paral·lelament a l’obertura de nous negocis, la Massana ha experimentat un augment de població de l’11% en menys d’un any. En xifres absolutes, la parròquia ha guanyat 1.111 habitants entre el desembre del 2020 i el setembre del 2021, ja que en aquest període, marcat per l’impacte econòmic de la pandèmia, ha passat de 10.349 a 11.460 residents. La Massana, Arinsal i Erts han estat els nuclis amb més creixement.
En declaracions al Diari, la cònsol major, Olga Molné, celebra que la parròquia sigui capaç de créixer en habitants i, alhora, d’atraure i retenir empreses. “Aquesta tendència és molt positiva perquè vol dir que la gent que ve a viure a la Massana no només hi ve a dormir, sinó també a treballar i a obrir empreses. D’aquesta manera es generen llocs de feina i es potencia el consum dins la mateixa parròquia”, afirma.
Pel que fa als sectors, les xifres de què disposa el comú mostren que el creixement de l’activitat econòmica a la parròquia en els últims anys ha estat impulsat per l’obertura de despatxos professionals. Concretament, i segons la informació de la corporació massanenca, ha augmentat, sobretot, el nombre d’empreses que ofereixen serveis informàtics, màrqueting, acompanyament d’esportistes professionals i assessorament fiscal i comptable.
Per afrontar el creixement poblacional, Molné és conscient que caldrà fer inversions en els serveis comunals de la parròquia i facilitar l’accés a l’habitatge als nous residents. Pel que fa al primer punt, la cònsol apunta que una de les primeres inversions que el comú farà l’any que ve és construir un nou dipòsit d’aigua. D’altra banda, Molné recorda que, tot i que la majoria de projectes immobiliaris a la parròquia són de xalets i unifamiliars, la corporació va aprovar el gener d’aquest any una rebaixa de la cessió econòmica del 5 al 0% per a les construccions que es destinin al lloguer. Segons Molné, gràcies a aquest canvi dos edificis destinats al lloguer ja han entrat al mercat immobiliari aquest any i “d’aquí poc dos edificis més, l’un situat a l’Aldosa i l’altre a Escàs, modificaran el seu ús a pisos de lloguer”.