El comú confia que la Fira torni a ser l'acte “més visitat del país”
L’escenari per a les actuacions de les associacions se situarà a l’exterior del Parc Central per facilitar el distanciament social
La Fira d’Andorra la Vella torna al Parc Central de divendres 22 a diumenge 24 d’octubre, després d’un any d’aturada per la pandèmia, amb la voluntat que l’esdeveniment sigui una altra vegada “el més visitat del país”, segons va afirmar ahir la cònsol major, Conxita Marsol, en la roda de premsa per presentar el programa d’actes. El recinte firal obrirà cada dia a les onze del matí i tancarà a les nou del vespre exceptuant-hi diumenge, que ho farà una hora abans.
En total, el públic podrà visitar 150 expositors distribuïts en un espai d’uns 10.000 metres quadrats. La majoria, 114, se situaran a l’envelat del recinte firal, mentre que la resta s’instal·laran a l’exterior i als voltants del parc. Les parades del mercat artesanal seran menys que en edicions passades per evitar grans concentracions de persones al passeig del riu. La màxima responsable del comú va remarcar que, si bé l’espai que es dedica a la Fira és semblant al d’altres anys, el d’expositors és inferior –una vintena menys respecte de l’edició del 2019– per garantir que hi hagi més espai entre estands.
Una altra de les novetats de l’esdeveniment és que l’escenari de la Fira d’associacions s’ubicarà a l’exterior del recinte firal. Aquest canvi permetrà, segons va explicar Marsol, que s’acumuli menys gent a l’espai principal de la Fira. La cònsol va remarcar que es respectaran “escrupolosament” les mesures per prevenir els contagis. Així, hi haurà gel hidroalcohòlic a l’entrada, en cada estand i als espais comuns, l’ús de la mascareta dins del recinte serà obligatori, el recorregut pels estands serà de direcció única i l’aforament es controlarà a temps real. En total, una cinquantena d’entitats participaran en la Fira d’associacions.
Per la seva part, la consellera de Desenvolupament Estratègic i Comercial i de Projectes Participatius, Meritxell López, va afegir que enguany s’han reforçat les partides pressupostàries per a neteja i seguretat. En total, la Fira té un cost per al comú de la capital de 300.000 euros.
Marsol va mostrar-se optimista que, malgrat les restriccions, es podrà recuperar la normalitat en la celebració de la Fira. “És un bon moment per observar si els ciutadans tenen ganes de sortir i relacionar-se”, va apuntar. L’aforament al recinte es limitarà a unes 2.500 persones, una xifra de visitants que la cònsol només creu que s’assoleixi als pics de dissabte i diumenge al migdia.
D’altra banda, Marsol va anunciar que per la Fira arrencarà una campanya que, amb l’eslògan Andorra la Vella, cuidem-la, vol conscienciar els ciutadans de la necessitat de mantenir actituds cíviques, com ara no embrutar els carrers, utilitzar el transport públic i reciclar els residus.
Durant els dies previs a la Fira el comú farà una crida als ciutadans perquè expliquin a través de les xarxes socials de quina manera cuiden la ciutat. Tothom qui pengi una fotografia amb l’etiqueta #joCuidoAndorralaVella i esmenti el compte oficial del comú, @AndorraCapital, rebrà una ampolla d’alumini de regal.
Paral·lelament, el comú regalarà dues plantes aromàtiques, una de menta i una altra de julivert, a tots els visitants de la Fira, també fins esgotar existències. “Amb aquest regal volem traslladar la idea que, de la mateixa manera que cal cuidar una planta perquè creixi sana, cal que cuidem la ciutat”, va explicar la cònsol.
UN ESPAI DE 300 METRES QUADRATS PER A LA BICICLETA
Entre les novetats de l’edició de la Fira d’enguany, la 42a, destaca l’espai expositiu de 300 metres quadrats amb què el comú vol donar a conèixer el projecte per convertir Andorra la Vella en “el centre de la bicicleta”, segons va explicar Marsol. En aquesta carpa s’exposaran bicicletes antigues i es farà un tastet de com serà el Centre Interactiu de la Bicicleta, que és previst que obri l’any que ve a l’edifici comunal de la plaça Lídia Armengol. A més, en aquesta carpa també hi haurà un espai per als clubs de ciclisme del país i per als comerciants de productes per a la pràctica d’aquest esport. Marsol va remarcar que la bicicleta és un mitjà de transport “amb molt de futur”, tant des del vessant de la pràctica esportiva professional com del de la mobilitat urbana.