Reportatge

Qui té por de la tirolina?

Una seixantena de docents participen en un projecte impulsat per Naturland i l’empresa catalana La Granja per aprendre a gestionar les emocions amb activitats a l’aire lliure.

Sessió de 'coaching' després d'haver fet la baixada per la tirolina.NATURLAND

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Deixo el cotxe a l’aparcament de la cota 1.600 de Naturland. De lluny se sent una cridòria alegre, un batibull de rialles enjogassades. Les veus venen de l’esplanada on s’alça l’Airtrekk. Al peu d’aquesta fortalesa de fusta i cordes, un grup d’uns 15 homes i dones, la majoria mestres i professors de centres educatius del país, comproven per última vegada que l’arnès no belluga abans de pujar al capdamunt de la baluerna i llançar-se per la tirolina, de 180 metres de llargada. Per la cara de pomes agres que fan un cop han arribat a dalt i prenen consciència dels 12 metres i mig que els separen del terra, alguns fan pensar, amb una mica d’imaginació, en condemnats a mort enfilant les escales del patíbul.

El temor de caure daltabaix i trencar-s’hi braços i cames, però, no aconsegueix imposar-se i a l’hora de la veritat ningú gira cua. Quan tothom ja ha fet el descens, els participants fan una rotllana al voltant de la monitora que dirigeix l’activitat. “Per què us hem fet baixar per la tirolina?”, es pregunta. Ella mateixa respon: “Per aprendre a gestionar la por. Quan fem una activitat que ens apropa als nostres límits, podem reaccionar de dues maneres: o bloquejant-nos o trobant dins nostre el coratge necessari per superar les adversitats.” La monitora conclou la seva intervenció amb un missatge per a aquells que els han tremolat més les cames: “Els que heu passat més por sou, en realitat, els que heu estat més valents.”

La baixada per la tirolina és una de les activitats que l’equip de La Granja –un centre especialitzat en formació en habilitats amb seu al parc natural del Montseny– va oferir ahir al matí a una seixantena de professionals de l’educació. L’objectiu del projecte, fruit de la col·laboració de l’empresa catalana amb l’ecoparc lauredià, és apropar l’educació emocional als docents andorrans. El director general de Naturland, Xabier Ajona, va explicar que les primeres activitats dirigides a les escoles començaran la primavera de l’any que ve. En els propers cinc anys s’ampliarà a famílies, empreses i esportistes.

En declaracions als mitjans, la directora de La Granja, Cristina Gutiérrez, va apuntar que els tallers volen reforçar “la fortalesa interna, l’autonomia, la comunicació positiva i el treball en equip. Treballem les habilitats que t’ajuden a encarar la vida d’una manera constructiva”.

Ajona va assegurar que l’acord amb La Granja és una oportunitat “molt bona” per a Naturland. “Amb aquestes activitats ampliem el nostre ventall de clients. És un projecte que ens permetrà desestacionalitzar i diversificar la nostra activitat”, va assenyalar.

El programa d’ahir va completar-se amb dues activitats més en què els docents van haver de treballar en equip per coordinar una sèrie de salts en llits elàstics i actuar responsablement i confiar en l’altre en un circuit amb obstacles per parelles, en què un dels participants duia una bena als ulls.

tracking