rEPORTATGE
'Escape' parròquia
El Comú d’Encamp vol transformar els principals punts d’interès del poble en l’escenari d’un joc d’enigmes. Per fer-ho, ha convocat un concurs obert a propostes internacionals.
És possible transformar un poble en l’escenari d’un joc d’enigmes? És possible convertir els carrers, les places i els monuments d’una ciutat en la localització d’un escape room? És possible fer un Escape parròquia? El comú d’Encamp està convençut que sí. És per això que dimecres va convocar un concurs al BOPA que té com a objectiu atraure propostes creatives d’arreu del món per fer d’Encamp l’espai on es desenvolupi un joc d’escapada que posi en valor els principals punts d’interès de la vila. “Farem l’adjudicació abans del desembre. Esperem que sigui una realitat a la primavera”, explica al Diari el conseller de Turisme i Reactivació Econòmica, Nino Marot.
Segons el plec de bases, l’enigma haurà d’anar dirigit a un públic de totes les edats –“de vuit a 99 anys”, puntualitza Marot–. El concurs especifica que el joc es podrà resoldre en un temps aproximat de sis hores “amb la possibilitat de realitzar-lo en dues parts de dies diferents dins del termini de dos mesos”. La primera versió, apunta el conseller, està pensada perquè els visitants “passin tot el dia jugant”, mentre que la segona anirà adreçada, per exemple, “als qui després d’haver estat esquiant al matí tornen a l’hotel a les cinc o les sis de la tarda i no saben què fer fins a l’hora de sopar”. Marot recorda que, per descomptat, el joc no només està dirigit als turistes. “Esperem que tots els encampadans en puguin gaudir”, afirma.
L’enigma haurà d’estar ambientat en les zones d’interès turístic i cultural més destacades de la parròquia. Concretament, l’església parroquial de Santa Eulàlia d’Encamp; el nucli antic del poble d’Encamp; Sant Romà de les Bons i el seu entorn, incloent-hi la Torre dels Moros i el nucli antic de les Bons; Sant Romà de Vila; Sant Miquel de la Mosquera; el Museu Etnogràfic Casa Cristo; el Museu de l’Automòbil; l’Hotel Rosaleda; casa comuna; el Molí del Guillem, i l’edifici de granit de Ràdio Andorra. L’oficina de turisme d’Encamp haurà de ser el punt de sortida o bé el d’arribada del joc.
El guió del joc haurà de partir de relats històrics propis d’Encamp o bé relacionats amb la parròquia –podran ser “reals, de ciència-ficció o llegendes”, segons el plec de bases–. El jurat del concurs valorarà positivament que els candidats presentin una versió audiovisual de la narració que explica el joc. El vídeo s’haurà de rodar a Encamp i les escenes s’hauran d’ambientar en èpoques diferents de la història de la parròquia.
Si el joc inclou una app, haurà d’estar disponible tant per a Android com per a iOs i s’haurà de poder utilitzar sense haver-se de connectar a internet. A més, haurà d’oferir-se en català, castellà, francès i anglès i el plànol interactiu haurà de ser geolocalitzable o descobrir pistes en llocs de wifi oberta per estalviar la itinerància als visitants.
Tot i que no té precedents al país, Marot està convençut que la proposta serà un èxit. “Ja existeixen jocs com aquest en ciutats d’arreu del món i són un producte molt demanat”, assegura.