Canillo encarregarà un estudi dels seus recursos hídrics
Camp afirma que la capacitat d’abastament d’aigua potable marcarà el límit de creixement de Canillo en els propers anys
El comú encarregarà l’any que ve un estudi sobre els recursos hídrics de Canillo. Segons explica el cònsol major Francesc Camp en declaracions al Diari, l’objectiu del projecte és analitzar les “possibilitats d’abastament” d’aigua potable per a consum humà. Camp afirma que disposar d’aquesta informació serà “imprescindible” per poder gestionar en els propers anys el creixement urbanístic, demogràfic i turístic de la parròquia garantint la sostenibilitat dels recursos naturals. “El canvi climàtic reduirà els recursos hídrics. Adaptar-se a la manca d’aigua serà un dels reptes més importants dels propers 20 anys. Hem de tenir clar quins són els nostres límits de creixement”, assevera.
El cònsol major alerta que, per la seva posició geogràfica, Canillo i el conjunt del Principat estan més limitats que altres països de l’entorn per accedir als recursos hídrics. “Hem de viure de l’aigua que tenim al país. No podem dessalinitzar aigua perquè no tenim sortida al mar. I anar a buscar-la als llacs d’alta muntanya que hi ha al país, a 2.500 metres d’altura i a quilòmetres de distància de les zones habitades, tampoc és viable. No hauríem d’arribar a aquest punt”, afirma.
Camp assegura que les conseqüències del canvi climàtic ja es fan notar. N’és un exemple el sector de la neu. “Per poder oferir una oferta atractiva durant tota la temporada d’hivern, cada vegada més les estacions d’esquí han de tirar de producció de neu artificial perquè amb la neu natural no n’hi ha prou per cobrir les pistes. Això, és clar, suposa un consum d’aigua extra”, observa el màxim responsable del comú.
De fet, apunta Camp, ha estat en els dies de més afluència d’esquiadors durant les temporades d’hivern dels últims anys que la parròquia s’ha acostat al límit de capacitat de d’abastament d’aigua potable. “El 2018 i el 2019 vam fer rècord de visitants. Aguns dies a les cinc de la tarda, a l’hora en què tothom torna d’esquiar i va a l’hotel, vam estar a punt de no poder subministrar aigua potable per sobreconsum”, explica.
El cònsol està convençut que la disponibilitat dels recursos serà una variable que els responsables polítics i empresarials hauran de tenir cada vegada més en compte a l’hora de prendre decisions. “Avui dia quan fas un pla estratègic no pots ignorar que els recursos naturals són finits”, afirma. I ho has de tenir encara més present, afegeix, a Andorra, on el turisme multiplica la població del país de manera estacional.