Els comuns volen una pròrroga de tres mesos per als immobles inacabats

La proposta es fa a petició de Canillo pel retard en la tramitació del seu pla urbanístic

Moment de la trobada dels responsables dels comuns andorrans.COMÚ

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els comuns van acordar ahir demanar al Govern una pròrroga de tres mesos, fins al març de 2022, perquè els promotors d’edificis inacabats puguin demanar una nova llicència i reprendre les obres per tal d’acabar la construcció dels immobles. L’ampliació suposa una excepció al període de carència establert al reglament de construcció aprovat pel Govern el maig del 2020 i que abraçava fins a final d’aquest any. Així ho va fer saber la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, en la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols, que es va celebrar ahir al Centre de Congressos de la capital. La petició es fa a proposta del comú de Canillo i la justificació es deu al retard que acumula l’aprovació de la revisió del pla d’ordenament i urbanisme parroquial (POUP), segons va indicar Marsol. Així mateix, la cònsol major d’Andorra la Vella també va apuntar que la pandèmia ha endarrerit alguns processos i davant l’exhauriment del període de carència se’n demana l’extensió durant tres mesos.

Cal recordar que el Govern va aprovar el mes de maig del 2020 un nou reglament de construcció que modificava de manera íntegra el vigent des del 2012. Entre d’altres mesures, en relació amb els edificis inacabats i per tal que no es perpetuïn en aquesta situació, s’establia el citat període de carència arran de la modificació del reglament per sol·licitar les noves llicències d’obres, les quals es regiran per la normativa vigent en el moment en què va caducar la llicència original. Una situació que afecta una dotzena d’immobles al llarg del Principat, segons va indicar en el seu moment l’aleshores ministre d’Ordenament i Territori, Jordi Torres.

A més d’aquesta pròrroga, els cònsols també han sol·licitat al Govern un altra modificació del reglament de construcció, en aquest cas relacionada amb l’article 24.4, apartat b). Aquest article vincula la condició d’usos provisionals en sòl urbà no consolidat i en sòl urbanitzable en el cas d’usos esportius o ludicoesportius exclusivament a activitats a l’aire lliure, i la petició dels comuns és que també s’incloguin les activitats en interiors i recintes tancats. Una sol·licitud assumida pels comuns a demanda del comú d’Encamp.

Repensar Cicland

La reunió del cònsols també va tractar sobre el funcionament del sistema de bicicletes compartides Cicland. La cònsol major d’Andorra la Vella va apuntar en finalitzar la reunió que “el sistema funciona a la vall central, però a les parròquies altes costa més”. Marsol va indicar, a més, que “cada comú pot denunciar la concessió l’any que ve i estem treballant en aquesta línia per impulsar més el transport en bicicleta. La cònsol major de la capital va afegir que “cada vegada parlem més de sostenibilitat, però si les coses no funcionen s’hi ha de trobar una solució i a molts comuns aquest sistema no funciona”

Entre els motius, Marsol va apuntar que les parròquies d’Ordino i de Canillo han constatat que hi ha pocs usuaris, a diferència d’Escaldes-Engordany, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria, on hi ha més usuaris, “però tampoc és que sigui una cosa extraordinària”.

Els sistema de bicicletes compartides funciona en un règim de concessió a través del qual els comuns aporten una subvenció d’acord al nombre d’estacions que tenen. Segons van informar ahir els cònsols, cada comú pot denunciar, amb relació a modificar o donar per acabada la concessió, el conveni l’any vinent. Els responsables parroquials estan treballant en aquesta via, segons va indicar Conxita Marsol, amb l’objectiu d’impulsar el transport en bicicleta. Els cònsols van acordar que la propera reunió, que es celebrarà el 8 de febrer del 2022 a Sant Julià de Lòria, s’abordarà aquesta qüestió.

CONFIRMAT EL RECURS PER LES TRANSFERÈNCIES

La cònsol major d’Andorra la Vella va confirmar ahir que els comuns han entrat a la Batllia el recurs administratiu contra el Govern en relació amb les transferències de l’any 2017. Cal apuntar que aquest pas ja es donava per descomptat després de les darreres respostes de l’executiu a la demanda dels comuns i en les quals es constataven les discrepàncies en la interpretació de la normativa que fan ambdues administracions. Els comuns fan un càlcul diferent al del Govern i consideren que l’executiu els ha de transferir set milions d’euros més, corresponents a l’exercici del 2017.

RENOVACIÓ DE DIVERSOS CÀRRECS DELS COMUNS

La reunió de cònsols celebrada ahir a Andorra la Vella també va servir per renovar la representació de diversos càrrecs comunals en comissions com ara la de cooperació transfronterera, la vicepresidència de la qual ocuparà la capital a partir del gener, la comissió de registre d’identificació administrativa o la comissió nacional de la infància. Amb relació a aquesta darrera, els comuns han rebut una enquesta per part del ministeri a partir de la qual s’hauran de definir les activitats i la participació dels joves i prioritzar aquelles en què més poden incidir per a la visualització d’aquest sector de població.

tracking