rEPORTATGE

L'estafa del 'trenet'

Un jove ha estat condemnat a abonar al comú d’Escaldes 172 euros per haver evitat pagar l’aparcament comunal en cinc ocasions, una de les quals trencant la barrera amb el cotxe.

L'aparcament de l'Església va ser una de les 'víctimes' del frau.ARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Acostar-se al màxim al cotxe del davant a la sortida d’un aparcament de barrera per poder sortir-hi enganxat a l’altre abans que baixi la tanca i evitar així pagar el cost de l’estacionament. Aquesta és l’estafa del trenet que el comú d’Escaldes va patir en més d’una trentena d’ocasions per un mateix cotxe. Uns fets pels quals van ser jutjades dues persones pel Tribunal de Corts malgrat que només una d’elles, un jove andorrà de 22 anys, ha estat condemnat. I ha estat impossible provar qui conduïa el turisme en la majoria d’ocasions. A l’únic condemnat se li imputen quatre accions del frau del trenet i una de més contundent: com que no hi havia cap cotxe que sortís del pàrquing en el moment que ho volia fer ell, va acabar trencant la barrera. Per tot plegat, ha de pagar, en concepte de responsabilitat civil, 172 euros al comú escaldenc, la majoria (157) pels danys a la barrera. A més ha d’abonar una multa de 150 euros i se’l condemna a un cap de setmana d’arrest condicional. S’ha beneficiat de ser menor de 21 anys en el moment dels fets i el tribunal també ha tingut en compte que està estudiant i treballant i se’l considera “plenament reinsertat”.

El Tribunal de Corts ha considerat fets provats que el 28 i 30 de desembre del 2018 el condemnat va estacionar un vehicle Volkswagen Golf a l’aparcament Arnaldeta de Caboet i que a l’hora de sortir, en lloc d’abonar el cost de l’estada, va esperar que un altre vehicle sortís per evitar-se el pagament. Es va estalviar 2,5 euros el dia 28 i 50 cèntims el dia 30. L’1 de gener del 2019 tenia el cotxe aparcat al mateix pàrquing i pels volts de les vuit del matí va voler marxar. No hi havia, però, cap cotxe del qual aprofitar-se i va “sortir sense aturar-se davant la barrera, malmetent aquesta en ser forçada per la marxa del vehicle”. El mateix dia, una hora després, va aparcar a l’aparcament de la plaça de l’Església i aquest cop sí que va aconseguir sortint fent el trenet. Aquest cop va deixar de pagar 12,50 euros. El mateix vehicle va fer la mateixa maniobra en 32 ocasions més però “sense que s’hagi pogut determinar qui n’era el conductor”.

Inicalment, a la banqueta dels acusats van seure dues persones, el jove condemnat i un home de 55 anys, però la fiscalia va acabar retirant els càrrecs contra el segon en no haver-se pogut determinar que fos el conductor del cotxe. No obstant, el ministeri públic va imputar a l’altre acusat la totalitat de la trentena de fraus i en va demanar sis mesos condicionals i el pagament de 900 euros pel perjudici ocasionat al comú. La defensa, al seu torn, va instar a la retirada del delicte d’estafa perquè s’enganyava una màquina i el tipus penal requereix que s’enganyi una persona. Va indicar, a més, que el comú no podia pretendre cap compensació perquè qui va comparèixer no ostentava poders de representació de l’entitat.

La sentència ha acabat imputant al jove contravencions penals d’estafa i danys dolosos. El condemnat va admetre, durant la instrucció, que havia fet el frau del trenet en quatre ocasions i sobre els fets de la barrera es considera provat que és ell per les filmacions de l’aparcament i que els danys “són forçosament voluntaris”. Tanmateix, el Tribunal defensa que es tracta d’estafa perquè “l’engany es produeix sempre en darrer terme sobre una persona, empri aquesta una màquina com a mitjà de control o no”. La sentència avala també la reclamació del comú, ja que a la vista va comparèixer la responsable del departament d’aparcaments i va aportar les factures i comprovants necessaris per rebre la compensació.

tracking