Capesa estudia apujar les tarifes de l'aigua als abonats que consumeixen més

Mirmi afirma que el consell d’administració de la companyia d’aigües és conscient que hi ha “un problema” de sobreconsum “que s’ha de solucionar”

Urbanització de Can Diumenge.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El consell d’administració de Capesa decidirà abans del segon trimestre d’enguany si apuja les tarifes per als trams de consum més alts. Segons explica al Diari el director general de la societat que gestiona el subministrament d’aigua potable a la parròquia d’Escaldes-Engordany, Eduard López Mirmi, la direcció de l’empresa “encara no ha pres cap decisió concreta” pel que fa a la política de preus. “Fa temps, més d’un any concretament, que ens plantegem de fer pagar més per l’aigua als qui consumeixin més. Així, volem penalitzar els casos de sobreconsum”, assenyala Mirmi.

El director general de Capesa apunta que, si el consell d’administració hi dona el vistiplau, la mesura entraria en vigor a l’estiu, l’època de l’any, assegura, en què hi ha més clients particulars que fan un abús dels recursos hídrics de la parròquia. “El consell d’administració és conscient que hi ha un problema que s’ha de solucionar”, recalca.

Segons explica Mirmi, la iniciativa té dos objectius. El primer és desincentivar el consum que dupliqui la quantitat d’aigua potable recomanada per satisfer les necessitats bàsiques d’alimentació i higiene. El consens dels experts en la matèria, recorda el directiu, és que aquesta xifra s’ha de situar al voltant dels 200 litres per persona i dia. La modificació tarifària només afectaria, per consegüent, els usuaris que consumeixen regularment 400 o més litres per persona i dia. “M’agradaria que tothom fos més conscient de la necessitat de no fer un consum excessiu d’aigua i que no calgués imposar aquestes penalitzacions. Tot i això, sovint el més efectiu per incentivar els canvis de comportament és tocar la butxaca de la gent”, afirma Mirmi.

El segon objectiu de la iniciativa és més concret i vol contribuir a solucionar un problema de sobreconsum en algunes urbanitzacions de la parròquia que està posant “al límit” una de les canonades que porta aigua del punt de captació del riu Madriu a la zona dels Vilars i Can Diumenge. El problema, segons el director de l’empresa d’aigües, és que hi ha veïns que utilitzen l’aigua potable per regar els jardins dels xalets. La pràctica, recorda Mirmi, contravé el Reglament de construcció, que estipula que tots els edificis han de disposar d’un sistema de reaprofitament de les aigües pluvials.

Mirmi reitera que limitar el consum excessiu d’aigua potable és una necessitat perquè la canonada que porta l’aigua del Madriu a Can Diumenge té una capacitat de transport de 1.300 metre cúbics d’aigua per dia, mentre que actualment el consum se situa entre els 800 i el 900 metres cúbics. “Tenim marge per créixer, però ens acostem al límit”, afirma. El director general destaca que ara com ara no hi ha risc de col·lapse, però defensa que penalitzar els casos d’abús és la política més encertada perquè construir una altra canonada de més capacitat “està fora de lloc”. Mirmi afirma que no només no és viable econòmicament, sinó que també contravé la idea que l’aigua és un recurs escàs i que el millor que podem fer per no patir escassetat és estalviar.

LES CLAUS

-400 litres

Els usuaris amb un consum que dobli la quantitat recomanada de 200 litres per persona i dia són els qui haurien de pagar més.

-Estiu

La modificació tarifària entraria en vigor en l’època de l’any en què més s’utilitza l’aigua potable per regar jardins de xalets.

-La decisió, al març

El consell d’administració de Capesa decidirà abans de l’abril si apuja els preus per als trams de consum més alts.

tracking