El primer tram de Fiter i Rossell s'enllestirà a finals de març

La pavimentació de la part de l’avinguda que va de Manel Cerqueda a Josep Viladomat estarà acabada d’aquí a dos mesos

Obres Fiter i RosellFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El primer tram de les obres a l’avinguda Fiter i Rossell –el que va del carrer Manel Cerqueda fins a l’avinguda Josep Viladomat– estarà enllestida a finals de març, segons confirma al Diari la consellera de Medi Ambient, Mobilitat i Urbanisme, Cèlia Vendrell. La representant de la corporació escaldenca explica que el comú ja hi ha completat els treballs per separar les aigües pluvials de les residuals i que el que falta per fer és unir la xarxa de fred i calor de FEDA als edificis i pavimentar el carrer. “La planta de quitrà d’Andorra tanca durant els mesos de gener i febrer. Tot estarà acabat a finals de març”, puntualitza.

Les obres van començar a finals de setembre de l’any passat. L’any vinent, apunta Vendrell, s’adjudicarà el segon tram dels treballs –el que va de l’avinguda Josep Viladomat al pont dels Escalls– i “més endavant” s’anirà pujant per Fiter i Rossell fins al final de l’avinguda.

Els vilars i engolasters

La consellera socialdemòcrata assenyala que el 85% dels carrers de la parròquia ja disposen de dues canonades. La primera recull l’aigua de la pluja i l’aboca al riu. La segona rep les aigües residuals i, mitjançant la xarxa de clavegueram, les porta fins a la depuradora. A part de l’avinguda de Fiter i Rossell, les zones de la parròquia on encara no es separen bé les aigües pluvials de les residuals són, apunta Vendrell, els Vilars, Can Diumenge i Engolasters. Durant el darrer mandat de Trini Marín (2015-2019), recorda la consellera, es va fer la separativa a les avingudes del Pessebre i del Fener.

Que les aigües pluvials vagin a parar directament al riu i no passin per la depuradora és “molt important” per al bon funcionament d’aquestes instal·lacions, assegura Vendrell. “Si la depuradora rep massa aigua neta de cop, els bacteris que hi viuen i ajuden a regenerar l’aigua bruta alimentant-se’n no reben prou menjar i, per tant, no poden fer la seva funció. Una entrada massiva d’aigua pluvial pot fer fins i tot que se’ls endugui riu avall”, explica.

Tot i la urgència mediambiental de separar bé les aigües residuals de les pluvials, la consellera escaldenca explica que les obres “no es poden fer totes alhora” i que cal anar “pas a pas”. “No podem obrir tota la parròquia de cop. És inviable, tant des del punt de vista pressupostari com del circulatori. Si ho féssim, provocaríem un caos en la mobilitat i faríem la vida impossible als veïns. És per això que ho fem per trams”, recalca.

El projecte

Trams per fer

Encara hi ha tres punts en què encara s’ha de fer la separativa d’aigües: les urbanitzacions dels Vilars, Can Diumenge i Engolasters.

Per què és important?

Que entri de sobte massa aigua neta a la depuradora és perjudicial per als bacteris que hi viuen i que ajuden a regenerar l’aigua bruta.

Calendari

Les obres no es poden fer de cop en tots els carrers. Perquè és inviable econòmicament i perquè provocaria caos en la mobilitat.

tracking