El comú impulsa la construcció de 40 pisos de lloguer assequibles

La corporació publica un concurs d’idees per contractar un bufet d’arquitectes que redacti el projecte i assumeixi la direcció d’obra

La zona on es construirà l'edifici.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú impulsarà la construcció d’una quarantena de pisos de lloguer a un preu assequible i un aparcament subterrani de tres plantes a la parcel·la de 791,78 metres quadrats situada al número 60 de l’avinguda del Pessebre –on abans hi havia hagut un magatzem i la deixalleria comunal.

Segons va anunciar la cònsol major, Rosa Gili, ahir al migdia a la roda de premsa del projecte, la corporació ha posat la primera pedra de la proposta amb la convocatòria d’un concurs d’idees al BOPA per a la contractació d’un arquitecte o grup d’arquitectes per a la redacció del projecte i direcció d’obra. El termini del concurs acaba el 31 de març a les cinc de la tarda i s’han establert tres premis, de 8.000, 4.000 i 2.000 euros, amb l’objectiu d’incentivar la participació de les empreses del sector.

L’eix principal del projecte

La consellera de Gent Gran, Infància i Recursos Humans, Magda Mata, va detallar que l’edifici disposarà de quatre estudis de 45 metres quadrats, 14 pisos de 65 metres quadrats i dos habitacions, vuit pisos de 80 metres quadrats i tres habitacions, vuit pisos de 65 metres quadrats per a gent gran o persones amb mobilitat reduïda i dos habitatges d’ús compartit, amb espais per a la comunitat i habitacions individuals, d’uns 80 metres quadrats. Mata va destacar que “un dels eixos del projecte” és que el preu del lloguer no superi el 30% dels ingressos dels inquilins.

Un cop tingui dels resultats del concurs d’idees, el comú convocarà un altre concurs per trobar empreses o particulars disposats a invertir en la construcció i l’explotació de l’edifici. Si no hi ha cap entrebanc, Gili va estimar que l’immoble pugui estar enllestit d’aquí a un any i mig.

La consellera de Gent Gran, Infància i Recursos Humans va destacar la part “innovadora” del projecte plasmada en aquests habitatges d’ús compartit, ja que estan destinats a persones que no volen viure soles però que volen mantenir la seva intimitat.

El projecte té com a principal objectiu facilitar l’accés a un habitatge digne a les persones i famílies de la parròquia que viuen moments d’inseguretat econòmica i social. Gili va recordar que l’habitatge és avui un problema per als treballadors tot i ser un dret fonamental, ja que no és evident que puguin trobar un pis que puguin pagar i que sigui digne.

En aquest sentit, Gili va remarcar que l’habitatge és la primera preocupació de la ciutadania d’Andorra. Així ho recull l’Observatori CRES-ARI (Andorra Recerca + Innovació) realitzat entre el 8 i el 25 d’octubre del 2021. L’estudi exposa que el 55% dels enquestats consideren que entre els àmbits que cal millorar al país hi ha, en primer lloc, el preu de l’habitatge, els salaris baixos i el nivell de vida car. És important assenyalar que aquest percentatge ha patit un increment del 13% en comparació amb els resultats de l’enquesta de l’Observatori del primer semestre de l’any 2021 (37%).

“Hem rebut nombroses trucades de persones interessades en el projecte. L’accés a l’habitatge és un problema que preocupa els ciutadans”, va concloure Mata.

EL CALENDARI

Publicació al BOPA

El BOPA d’ahir recull la convocatòria del concurs per contractar un bufet d’arquitectes que redacti el projecte i assumeixi la direcció d’obra.

Termini del concurs

Les propostes poden presentar-se fins al dijous 31 de març vinent a les cinc de la tarda.

Inversors privats

Un cop s’hagin proclamat les propostes guanyadores, el comú presentarà un altre concurs per captar inversors privats.

Construcció

Si no hi ha cap entrebanc, l’immoble podria estar enllestit d’aquí a un any i mig, estima Gili.

tracking