DA creu que els pisos de lloguer assequible haurien de ser públics

Aleix critica que el projecte s’adjudiqui a una empresa privada perquè no permetrà al comú tenir el control sobre els preus

La zona on es construirà l'edifici.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El conseller de la minoria Miquel Aleix no és contrari a la proposta de la majoria d’impulsar la construcció d’un edifici de 40 pisos de lloguer a un preu assequible al terreny situat al número 60 de l’avinguda del Pessebre, però afirma que el projecte, tal com l’ha presentat l’equip comunal, està “mal plantejat”. El representant demòcrata és contrari a la fórmula triada per la cònsol major, Rosa Gili –adjudicar a una empresa privada la construcció i explotar de l’immoble–, i defensa que només una col·laboració entre el comú escaldenc i el Govern per finançar i explotar l’edifici permetria assolir els objectius del projecte.

“Nosaltres portàvem al programa electoral fer pisos de lloguer a un preu assequible. Hi estem d’acord, però fer-ho mitjançant una concessió publicoprivada és un mal plantejament”, assegura Aleix. El conseller taronja sosté que un projecte d’aquestes característiques “s’hauria de fer amb diner públic” i amb la participació del Govern.

POLÍTICA

El líder del grup de DA argumenta que un conveni entre el comú i l’executiu permetria a la corporació “mantenir el control” sobre “els preus de lloguer dels pisos” i “el manteniment” de l’edifici. “Si la inversió en l’immoble l’ha de fer una empresa privada, és evident que el comú no podrà controlar el preu del lloguer. Ningú inverteix en un projecte si no preveu que tindrà una rendibilitat a llarg termini. Per tant, encara que n’obtingui un marge molt ajustat, el preu del lloguer que fixi l’empresa no dependrà de la voluntat del comú, sinó dels costos del projecte i el benefici que en vulgui obtenir”, explica el conseller.

Preguntat per què la corporació escaldenca ha triat aquesta fórmula per al projecte, Aleix suggereix que al darrere hi ha raons d’ordre partidista: “Potser el comú no vol col·laborar amb el Govern per motius polítics.”

Un dels eixos del projecte de pisos socials que impulsa el comú és que el preu del lloguer no sigui superior al 30% dels ingressos dels inquilins. La iniciativa, per tant, té com a principal objectiu facilitar l’accés a un habitatge digne a les persones i famílies de la parròquia que viuen moments d’inseguretat econòmica i social. Una enquesta publicada recentment per l’observatori CRES-ARI (Andorra Recerca + Innovació) mostra que més de la meitat dels enquestats considera que el problema principal del país és el preu de l’habitatge.

El comú va convocar fa una setmana un concurs d’idees per contractar un bufet d’arquitectes que redacti el projecte. D’aquí a tres mesos la corporació presentarà un altre concurs per captar inversors privats.

CLAUS

1. Col·laboració entre el comú i el Govern

Aleix defensa que els objectius d’un projecte com aquest es podrien assolir més fàcilment amb una col·laboració entre el comú i el Govern.

2. La concessió a un privat, una mala idea

El conseller demòcrata assenyala que si l’immoble el gestiona una empresa privada la corporació no podrà controlar el preu del lloguer.

3. Prejudicis d’ordre partidista

El representant del grup de DA apunta que el comú no s’ha plantejat la possibilitat de col·laborar amb el Govern per motius polítics.

tracking