Pompes Fúnebres estudia instal·lar un altre forn incinerador

L’equipament és “una necessitat” arran de la tendència a l’alça de les cremacions i de l’envelliment de la maquinària actual

Entrada al forn incinerador del cementiri de la Plana.POMPES FÚNEBRES DE LES VALLS

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Pompes Fúnebres de les Valls està estudiant la viabilitat d’instal·lar un segon forn incinerador de cadàvers humans al cementiri de la Plana. El gerent de la funerària, Pere Marsenyach, va afirmar aquesta setmana en declaracions al Diari que el forn incinerador “és una necessitat” arran de la tendència a l’alça d’aquesta pràctica, tot i que “encara no s’ha fixat una data per al projecte ni s’han demanat pressupostos” als proveïdors.

El forn incinerador de cadàvers humans que hi ha en funcionament al cementiri escaldenc, l’únic de què disposa el país, també ha “envellit”, va explicar Marsenyach. El gerent de la funerària va apuntar que la maquinària “té uns 20 anys” i que “durant aquest temps la tecnologia ha evolucionat molt”. El forn que dona servei a tots els difunts que van sol·licitar ser incinerats és mecànic, mentre que els aparells d’última generació que podem trobar al mercat avui dia “estan totalment automatitzats i digitalitzats”.

Segons va detallar Marsenyach, els nous aparells no només són més fàcils d’operar –la tecnologia permet encendre i apagar el forn amb un clic–, sinó que també suposen un estalvi “important” en costos. A tall d’exemple, el gerent de la funerària va explicar que cada vegada que s’ha de reparar una avaria o fer el manteniment rutinari del forn “el tècnic de l’empresa instal·ladora ha de venir expressament de Madrid”. La tecnologia del nou forn digitalitzat que Pompes Fúnebres de les Valls va adquirir és tan sofisticada, va assegurar el gerent de l’empresa, que la majoria de tasques de reparació i manteniment es poden fer a milers de quilòmetres de distància. Només es necessita un treballador ben format, un ordinador i connexió a internet.

Més feina en pandèmia

Ja fa temps que la cremació s’ha consolidat com el mètode preferit dels andorrans, i la pandèmia ha contribuït a accelerar la tendència. Segons els càlculs de Marsenyach, actualment el 65% dels difunts del país són incinerats, mentre que el 35% són enterrats. La recomanació del Govern al començament de la pandèmia d’incinerar els cadàvers per raons de seguretat sanitària va abocar més aigua a un foc cada vegada més afeblit: la tradició catòlica d’inhumar els cossos en cementiris.

Marsenyach va explicar el fet que cada vegada un nombre més gran de famílies estrangeres decideixen repatriar les cendres dels seus éssers estimats que moren al Principat en comptes de portar els cossos al país d’origen perquè hi siguin enterrats o incinerats. Aquesta tendència, que venia d’abans, però que la pandèmia també ha accelerat, ha posat més pressió al forn, va explicar el gerent de la funerària.

Pompes Fúnebres de les valls ha mantingut reunions amb la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, per informar-la de la voluntat d’ampliar les instal·lacions. La màxima responsable de la corporació escaldenca en va informar a la resta de cònsols aquesta setmana.

EL PROJECTE

Màquines envellides

El forn incinerador de cadàvers que hi ha en funcionament al cementiri de la Plana té més de dues dècades i és mecànic.

Digitalització

El nou aparell que vol adquirir la funerària està totalment automatitzat i digitalitzat. Les reparacions poden fer-se a distància.

Demanda

La cremació té cada vegada més demanda. Avui dia la majoria de difunts, el 65%, són incinerats. La resta són inhumats.

DE TRES CADÀVERS AL DIA A VUIT ARRAN DE LA CRISI SANITÀRIA

L’excés de mortalitat durant la crisi sanitària per la pandèmia de covid ha posat al límit la capacitat del forn de la Plana per incinerar cadàvers. Segons va relatar Marsinyach, abans de l’esclat de l’epidèmia al Principat, el març del 2020, es cremaven uns tres cadàvers al dia, mentre que en els moments més àlgids de la crisi se’n van arribar a incinerar més del doble, i algun dia es va assolir la xifra de vuit cossos. “Afortunadament, no sempre va ser així, i ara podem dir que hem tornat a la normalitat prepandèmica”, va explicar el gerent de la funerària. La pressió extraordinària sobre el forn va provocar un incident durant la segona onada de la crisi. Arran de l’alt ritme de feina, l’encarregat de fer funcionar la màquina no va deixar gaire temps entre cremacions i el sobreescalfament de la màquina va malmetre el circuit elèctric de l’aparell. El cementiri var estar dos dies sense poder cremar mentre els cossos dels difunts s’acumulaven al magatzem. El problema no va poder-se solucionar de seguida perquè el tècnic especialitzat en aquesta mena de reparacions va haver de desplaçar-se des de Madrid. L’accident va acabar de convèncer Pompes Fúnebres de les Valls de la necessitat d’ampliar les instal·lacions. Disposar d’un segon forn més modern, va explicar Marsinyach, permetrà a l’empresa poder respondre amb més agilitat a situacions com la que es va viure durant la pandèmia i oferir un millor servei al país.

tracking