El PS porta 6.000 firmes al consell de comú per la mitja hora gratuïta

La minoria demanarà a Marsol si preveu fer marxa enrere i reinstaurar la bonificació de la primera franja horària als aparcaments

Un aparcament d'Andorra la Vella.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El grup del PS + Independents al comú d’Andorra la Vella presentarà en la sessió de consell que tindrà lloc avui a les quatre de la tarda les més de 6.000 signatures que la formació ha recollit en la campanya contra la supressió de la mitja hora gratuïta als aparcaments comunals de la capital.

Segons ha pogut saber el Diari, els socialdemòcrates han sol·licitat d’incloure un punt sobre la qüestió a l’ordre del dia del consell de comú. El grup de la minoria demanarà a la majoria si tindrà en compte l’opinió dels ciutadans sobre la nova política de preus als aparcaments comunals, i si preveu fer manxa enrere i reinstaurar la bonificació de la primera mitja hora d’estacionament per a tots els conductors.

Paral·lelament, els tres consellers del grup del PS + Independents al comú, Dolors Carmona, Sergi González i Lídia Samarra, presentaran avui a les dues de la tarda, en roda de premsa a la seu del Partit Socialdemòcrata, els resultats de la campanya de recollida de signatures contra la supressió de la mitja hora gratuïta.

CAMPANYA

La formació socialdemòcrata va llançar la campanya contra la modificació de les tarifes als aparcaments comunals poc després que es fes públic als mitjans de comunicació que el comú havia fet canvis en els preus. L’apujada general del cost del tiquet general és vigent des de final de l’any passat. Concretament, des del 29 de desembre, data en què l’ordinació de preus públics per al 2022 –el document legal que regula el que han de pagar els ciutadans pels serveis del comú– va ser publicada al BOPA.

Cal recordar que avui els conductors que estacionen als aparcaments comunals d’Andorra la Vella han de pagar 0,50 euros per cada fracció d’un quart d’hora des del primer minut que entren a l’aparcament. Això vol dir que si hi tenen el cotxe aparcat més de 45 minuts han de pagar dos euros, mentre que el 2021 els costava la meitat.

Un dels arguments en què se sosté el comú per defensar la política de preus actual és que eliminar la primera mitja hora gratuïta contribuirà a reduir la mobilitat. Segons la corporació, suprimir les bonificacions desincentiva els desplaçaments d’aparcament a aparcament per aprofitar la gratuïtat de la primera franja horària.

Una altra de les raons esgrimides per la majoria és que el gros del cost de l’apujada de preus recaurà en els conductors no residents al país. De fet, la cònsol major, Conxita Marsol, va recordar aquesta setmana en roda de premsa que els conductors amb targeta PK, a què poden accedir tots els residents al Principat, continuen tenint bonificada la primera hora i han de pagar menys del 50% (0,80 euros) de la quantitat que havien de desemborsar fins ara (1,65 euros) a partir de la segona hora. Des que van entrar en vigor els canvis tarifaris, el comú ha registrat més de 900 targetes PK noves.

CRONOLOGIA

1. La modificació tarifària es publica al BOPA

Els canvis en la política de preus dels aparcaments comunals van entrar en vigor el 29 de desembre de l’any passat.

2. Campanya de recollida de signatures

El grup del PS + Independents al comú va llançar una campanya de recollida de signatures contra els canvis després que es fessin públics.

3. Presentació dels resultats en consell

Els socialdemòcrates presentaran les xifres de la campa­nya en la sessió de consell de comú que tindrà lloc avui a la tarda.

tracking