REPORTATGE

Un pas més en salut i seguretat

El comú d’Encamp està impulsant una sèrie d’accions des del setembre amb l’objectiu de sensibilitzar els seus treballadors sobre la importància de la salut i el benestar en l’entorn laboral.

El nou espai de menjador amb consells sobre una alimentació saludable.M.R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fer les coses perquè toquen o anar una mica més enllà. A vegades un petit esforç pot marcar una gran diferència. Aquesta és la reflexió que es va plantejar el comú d'Encamp en matèria de salut i seguretat en el treball des de fa un temps. “Normalment, quan es fa referència a aquest tema, la gent pensa en la burocràcia. Les empreses fan signar documents o ofereixen formacions als treballadors per cobrir-se les espatlles, i ja està”, s'exposava des de l'àrea de recursos humans de l'entitat comunal. “S'entén com un tema de prevenció relacionat sobretot amb els accidents laborals”, s'afegia. Davant d'aquesta realitat, la corporació encampadana ha volgut fer un pas endavant per empoderar els seus treballadors. “Creiem que és la nostra responsabilitat com a organització anar més enllà. No es tracta només d'una qüestió burocràtica. Es tracta de traspassar aquesta barrera i conscienciar la gent sobre el fet de ser socialment responsable o sostenible”, assegurava la responsable de recursos humans. “L'empresa ha de tenir una política de formació però la persona ha de ser promotora de la formació. Si ho fem així, al final, hi haurà una repercussió real i comptarem amb treballadors més sans”, relatava. Amb aquesta visió formativa, doncs, la corporació comunal ha anat incorporant des del mes de setembre passat una sèrie d'accions i iniciatives per fomentar la cultura de la seguretat i la salut en el treball entre els seus empleats. Així, a tall d'exemple, quan s'accedeix a l'interior de l'edifici comunal, es pot apreciar a simple vista un plafó amb un seguit de missatges que recomanen fer ús de les escales i evitar l'ascensor en la mesura del possible. Un petit gest que, segons el cartell, aporta diversos beneficis com el fet de prevenir malalties, millorar la salut, enfortir el cor, augmentar la productivitat o, també, treballar la força. “Ens plantegem intervenir tant en l'àmbit de salut en l'entorn físic com en aspectes psicosocials”, s'afirmava des de l'àrea de recursos humans. En aquest sentit, algunes de les iniciatives més destacades que la corporació ha dut a terme fins ara han estat el fet d'adaptar la zona de menjador amb consells i missatges sobre una bona alimentació, el fet de proporcionar tasses de vidre als treballadors per reduir el consum de plàstic o el fet d'oferir formacions sobre la gestió de l'estrès. “No només estem formant els comandaments. Perquè, al final, allò que volem promoure és la transversalitat i la comunicació entre departaments per fomentar un bon ambient de treball”, s'apuntava des de l'àrea de recursos humans mentre se celebrava l'èxit d'aquest primer taller, en què van participar entorn d'un centenar de persones. “De moment el retorn de la gent és molt positiu. És estrany que vinguin a felicitar un departament de recursos humans”, explicava la responsable de departament. “Tot i això, ens trobem en un moment molt incipient i hem de valorar quin és l'impacte real d'allò que estem fent per reconduir les accions”, avançava mentre detallava que també estan esperant a valorar els resultats de l'estudi epidemiològic que s'ha fet als treballadors. “En funció de l'estat de salut col·lectiva dels treballadors incidirem més en un tema o en uns altres”, il·lustrava.

Ja fa temps que el comú d’Encamp és pioner en matèria de seguretat i salut en el treball, concretament des de l’any 2007, quan la corporació es va plantejar dur a terme un diagnòstic de riscos laborals. És per això que acumula una llarga trajectòria quant a disciplina. “Creiem que ha arribat el moment de passar d’etapa i evolucionar cap a un model d’empresa sostenible”, s’assegurava des del departament.

tracking