El comú aprova uns comptes rècord per reflotar el Palau de Gel

Les despeses, 22,2 milions, suposen un augment del 55% respecte de les de l’any passat i inclouen 4,2 milions per a l’equipament esportiu

Façana principal del Palau de Gel.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Canillo ja té pressupost per al 2022. Els consellers de la majoria van donar ahir a la tarda el vistiplau a uns comptes rècord, ja que preveuen unes despeses de 22,2 milions d’euros. La xifra, tal com va destacar el cònsol major, Francesc Camp, suposa un increment del 55% respecte de la de l’any passat, en què la corporació va gastar 14,4 milions d’euros. La minoria hi va votar en contra després d’un debat tens.

L’expansió de la despesa s’explica per dos factors: una aportació de 4,2 milions d’euros per al Palau de Gel i una altra d’un milió per a la compra dels terrenys de l’escola bressol. El cònsol menor, Marc Casal, va revelar que l’adquisició es farà efectiva aquesta mateixa setmana.

L’aportació financera al Palau servirà per millorar l’eficiència energètica de l’edifici, fer-hi els treballs de manteniment necessaris i posar en marxa noves activitats ludicoesportives per atraure nous clients a l’equipament. Camp va afirmar que “ara és el moment” per invertir al Palau i va assenyalar que les obres suposaran un estalvi anual d’entre 200.000 i 300.000 euros. La inversió, va recalcar, és necessària per garantir la viabilitat del Palau.

Pel que fa al capítol d’ingressos, la majoria preveu un augment de l’import percebut per l’impost de transmissions patrimonials arran del boom que viu el mercat de compravenda d’immobles que viu la parròquia. Tot i això, revisa a la baixa els ingressos per l’impost a la construcció i a la cessió obligatòria, ja que hi haurà menys projectes urbanístics per l’entrada en vigor de la darrera revisió del pla d’urbanisme.

La majoria també preveu que creixeran els ingressos gràcies a la recuperació a nivells prepandèmia del cànon d’Ensisa i a les activitats de pagament que es posaran en marxa properament al mirador del Roc del Quer i al nou pont tibetà de la Vall del Riu, així com per les taxes dels serveis generals com la higiene i l’enllumenat, que s’han apujat per als nous residents a la parròquia.

Les despeses es finançaran a partir dels ingressos propis del comú, les transferències del Govern i amb un préstec. La corporació s’endeutarà en 4,2 milions. Camp considera la xifra “assumible” perquè en aquest moment el deute del comú se situa en el 33% sobre els ingressos, molt lluny del 180% que fixa la Llei de finances comunals.

Pel que fa a la resta d’inversions, es recuperaran projectes que havien quedat aturats per la pandèmia, com ara l’edifici del nou centre de salut (300.000 euros en la primera fase), els eixamplaments de les carreteres de Prats, Meritxell i Ransol (1,2 milions d’euros) o la millora de les xarxes d’aigua potable i residual (200.000 euros).

LA MINORIA TITLLA ELS COMPTES DE "POC REALISTES"

El grup de la minoria va titllar el pressupost presentat per la majoria de “poc realista”. El conseller Albert Torres va admetre la necessitat de fer inversions al Palau de Gel per reduir les pèrdues, però va criticar la “manca de contenció” de la majoria. “Soc d’una altra època i crec que s’ha de gastar d’una altra manera”, va afirmar. Per la seva part, la consellera Dolors Cabot va assegurar que la majoria ha fet una previsió d’ingressos “en funció del que es vol gastar”. Tant Torres com Cabot van lamentar el to del debat, marcat per les interrupcions de les seves intervencions per part del cònsol.

tracking