rEPORTATGE

Una segona oportunitat

El programa de formació laboral per a joves del comú d’Escaldes-Engordany, l’Okupa’t, també obre les portes als joves infractors, un col·lectiu que sovint ni estudia ni treballa.

Casa comuna d'Escaldes-Engordany.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Un dels problemes dels joves que han estat detinguts per haver comès infraccions és que ni estudien ni treballen. La manca d’experiència laboral i de formació acadèmica no només fa gairebé impossible per a aquests nois trobar una feina. El temps lliure de què disposen és en si mateix un factor que multiplica la probabilitat d’assumir conductes de risc.

Conscient d’aquest problema, el departament d’Acció Social del comú d’Escaldes-Engordany va decidir obrir l’Okupa’t –el programa de formació laboral adreçat a escaldencs d’entre 16 i 20 anys amb dificultats per trobar feina, iniciat l’estiu de l’any passat– als joves de la parròquia que han comès alguna infracció. Tot i que la iniciativa vol beneficiar altres grups, com ara els joves que pateixen problemes de salut mental, la idea va plantejar-se per primera vegada, segons explica Marta Maestre, cap del departament, en una reunió amb l’equip de l’àrea de Justícia Juvenil del Govern, amb el qual el comú manté reunions periòdiques de seguiment.

“La majoria d’aquests joves no tenen estudis ni experiència laboral. Encara que s’inscriguin al servei d’ocupació malauradament són els últims de la llista. No hi ha gaires portes que se’ls obrin”, recorda Maestre. Per ajudar-los a fer un primer pas per trobar una sortida a aquest cercle viciós, l’Okupa’t els dona una oportunitat perquè puguin aprendre un ofici lligat a l’administració comunal.

DOS MESOS AL COMÚ

El procés per participar en l’Okupa’t comença amb una entrevista personal en què els tècnics del comú valoren l’entorn sociofamiliar, la qualificació acadèmica, l’experiència laboral i el perfil socioeducatiu del candidat. Un cop han recollit aquesta informació, els treballadors del departament valoren si el jove reuneix les condicions per ser acceptat. “La majoria de casos que ens hem trobat són joves que ni estudien ni treballen. És el perfil més freqüent”, apunta Maestre.

Si els tècnics consideren que el candidat podrà beneficiar-se del programa, les dues parts signen un contracte de dos mesos de durada. Els joves treballen al comú vuit hores al dia de dilluns a divendres i cobren el salari mínim, que l’any passat se situava en 1.083,33 euros mensuals i aquest any el Govern l’ha apujat el 3,5%, fins a 1.121,47 euros mensuals.

Durant les primeres setmanes els joves només treballen a la tarda i al matí fan formació en diversos àmbits. “En aquests cursos els nois i noies treballen les habilitats socials i laborals. També aprenen primers auxilis i manipulació d’aliments”, detalla la cap del departament d’Acció Social. A part d’això, el servei d’ocupació els imparteix formació sobre drets i deures laborals i coneixement del mercat laboral andorrà. Tot plegat es complementa amb el coneixement sobre la parròquia i els departaments del comú, unes matèries que els joves treballen amb els tècnics del comú.

En el primer mes de contracte els joves fan un “tastet” de totes les feines que es fan a l’administració comunal. A partir del segon poden triar la que els ha agradat més i dedicar-hi les vuit hores de la jornada laboral. “Al començament els demanem què els agradaria fer. Sempre mirem de tenir en compte les seves preferències, però ens hem adonat que la majoria no descobreixen el que els agrada fins que no ho han provat. És per aquesta raó que durant el primer mes van fent rotació i no s’estan al mateix departament”, explica Maestre.

EL QUE VALOREN MÉS

La directora del departament d’Acció Social assegura que el canvi “més important” que han fet els quatre joves derivats de Justícia Juvenil que han participat fins ara en l’Okupa’t és de “mentalitat”. El que valoren més potitivament aquests nois i noies, afirma Maestre, “és que els tècnics confiïn en ells i potenciïn les seves habilitats”. La cap del departament recorda que els joves que han comès infraccions “són reconduïbles” i que “en cap cas” se’ls ha “d’estigmatitzar” per haver passat “una mala ratxa”. Maestre celebra que molts d’aquests joves surtin preparats del comú per incorporar-se al mercat de treball i que n’hi hagi que també es plantegin reprendre els estudis.

UN PROGRAMA OBERT A PERFILS DIVERSOS

Els joves que participen en el programa Okupa’t hi arriben mitjançant diferents vies. Pot ser a través de l’educador de carrer, el Servei de Rehabilitació Comunitària per a adolescents (SRCA), Justícia Juvenil, atenció primària o el Servei d’Ocupació. Els perfils que se’n beneficien, per tant, són molt diversos. En aquest sentit, Maestre explica que un dels que més va créixer arran de la pandèmia va ser el dels joves amb problemes de salut mental. A tall d’exemple, Maestre assenyala que el juliol de l’any passat sis joves amb aquest perfil van participar en l’Okupa’t.

tracking