Encamp
El nou parc de l'Ossa, enllestit en 21 mesos
L’espai tindrà 10.000 metres quadrats de zones enjardinades i espais de lleure i s’hi construiran tres edificis de serveis
Les obres del nou parc de l’Ossa, a Encamp, han començat oficialment amb la posada de la primera pedra. El parc tindrà una extensió de 10.000 metres quadrats d’espai verd urbà, un aparcament subterrani i tres edificis de serveis integrats. Aquests edificis els ocuparan un bar, un nou espai de joventut i infància i la seu del servei de circulació comunal. Laura Mas, cònsol major d’Encamp, va assegurar que “aquesta inversió serà una d’aquelles coses que valen molt més del que costen”.
Les obres estan projectades per durar 21 mesos i estan pressupostades en 8,3 milions d’euros. Tres milions es dedicaran als edificis de serveis, 2,2 milions d’euros es dedicaran a la construcció del parc i els espais de lleure, 2,5 milions a l’aparcament soterrat i 600.000 euros es destinaran a construir un vial que travessarà el parc. Laura Mas va assegurar que no hi haurà sobrecostos més enllà dels que es preveuen en qualsevol altra obra, és a dir, un augment màxim del preu del 20%.
Gerard Veciana, responsable del despatx d’Arquitectura Atrks, que s’ha encarregat del disseny del projecte, va explicar que la construcció reutilitzarà materials que ja estaven en l’antic parc que ocupava l’espai. També va comentar que les cobertes dels edificis tindran vegetació per restituir els espais verds destruïts durant la construcció. L’objectiu és que el parc sigui un espai el més verd possible. Els dissenyadors del projecte volen que l’espai tingui una bona interacció amb la Valira d’Orient i per això el parc està dissenyat per mirar cap al riu. “A Andorra les zones urbanes han viscut d’esquena al riu i volem que el parc el miri i l’incorpori”, va assenyalar l’arquitecte.
Per poder començar les obres s’han hagut de tallar 20 arbres. Tot i així, Veciana va explicar que eren arbres adults que ja havien passat el seu cicle d’absorció de diòxid de carboni. A més, va explicar que aquests 20 arbres seran substituïts per d’altres de més joves que es trobin encara en fase de creixement i tinguin més capacitat d’absorbir diòxid de carboni. Es plantaran 50 arbres, mil arbustos i 250 plantes aquàtiques als llacs alimentats per aigua del riu que tindrà el parc. La intenció del despatx d’arquitectes és “regenerar la biodiversitat que hi va haver a l’espai que ocupa el parc”.
L’aposta del despatx d’arquitectes que gestiona el projecte és que els edificis siguin de fusta. Veciana va afirmar que volen apostar per aquest material i tot i que l’aparcament subterrani serà de formigó van avançar que els espais de serveis seran de fusta. Consideren que per qüestions de sostenibilitat és la millor opció. També van assenyalar que tot l’espai serà accessible a persones amb mobilitat reduïda. “No hem adaptat l’espai sinó que hem dissenyat el parc perquè sigui directament inclusiu”, va assegurar el director del projecte.
REPORTATGE
La primera pedra del temps La primera pedra del nou parc de l’Ossa portarà dins una càpsula del temps que s’haurà d’obrir només en el cas que el parc deixi d’existir. A la caixa del temps hi van posar el diari de Carnaval d’enguany, les edicions en paper del 8 de març del Diari d’Andorra, El Periòdic i el BonDia, una fotografia aèria del parc abans de començar les obres, segells de Correos i La Poste, una moneda d’un euro andorrà i el discurs que va llegir la cònsol major, Laura Mas. Cada col·lectiu vinculat al desenvolupament del projecte ha col·locat algun dels elements. Grups de famílies, de veïns de la zona i representants escolars, membres del jurat que va escollir el projecte, entre d’altres, van anar col·locant els objectes a la caixa del temps que va quedar dins de la primera pedra. “Ens feia moltíssima il·lusió poder ficar elements significatius i importants del dia d’avui i ens ha permès fer partícip tothom que ha participat en l’elaboració del projecte”, va explicar Laura Mas. Per a la cònsol major la col·locació de la caixa del temps dins la primera pedra de la construcció del parc els ha permès involucrar totes les persones i entitats que han col·laborat per tirar endavant el projecte i ha estat una manera de retre’ls homenatge. “És una simbologia molt rellevant per a nosaltres que al final ha permès a tots els ciutadans d’Encamp sentir-se representats en aquesta caixa”, va dir Mas per concloure l’explicació.