'L'ÚLTIMA PARAULA'

Gili negocia amb els propietaris ampliar la cessió al Clot d'Emprivat

La cònsol major vol que el comú disposi de més terreny en propietat en el futur per transformar-lo en espai públic

La cònsol major, Rosa Gili, i el conseller de la minoria Miquel Aleix, ahir al plató del Diari.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, va revelar ahir durant el programa de debat L’última paraula, de Diari TV, que el comú negocia amb els promotors dels projectes urbanístics en marxa a la zona del Clot d’Emprivat una ampliació de la cessió obligatòria de sòl. Actualment el percentatge a la parròquia central és del 15%. Si els promotors acceptessin la proposta de Gili, el comú disposaria de més terreny en propietat en el futur per transformar-lo en espai públic. Gili va admetre que les negociacions són “difícils i complexes” pels múltiples interessos econòmics que hi ha en joc, però va assegurar que “alguns propietaris veuen bé la proposta”.

Gili no va amagar el desacord amb el model de desenvolupament urbanístic impulsat per l’anterior equip comunal a la zona del Clot d’Emprivat en la darrera revisió del pla d’urbanisme, aprovada el 2018. La màxima representant del comú va assenyalar que el percentatge de cessió del 15% no permet alliberar “gaire espai públic” a la zona, i va apuntar que l’estil de construcció en altura i “d’una envergadura important” genera “crítiques” entre els escaldencs perquè “treu vistes, oculta el sol i amaga les muntanyes”. D’altra banda, Gili va afegir que reduir la densitat d’edificis hauria d’interessar els propietaris, ja que “si es construeix una torre al costat de l’altra la propietat perdrà valor”, i va concloure la intervenció amb les paraules següents: “Encara no és tard per arreglar alguna cosa. Ho intentarem.”

El conseller del grup de la minoria Miquel Aleix, per la seva part, va recordar a Gili que la normativa urbanística que permet construir torres al Clot d’Emprivat “va aprovar-se per unanimitat” en consell de comú. A més, va defensar el model, que considera preferible a l’alternativa que va plantejar-se aleshores: “En aquell moment hi havia dues opcions. O bé omplir-ho tot d’edificis de set plantes o bé mantenir els metres quadrats edificats construint en altura i alliberant més espai públic.”

UN GIR PARROQUIALISTA

Els que van seguir l’actualitat de la política nacional durant els anys en què Gili va ser consellera general molt probablement recordaran que va ser una de les impulsores d’una proposta legislativa que pretenia reequilibrar les competències entre el Govern i els comuns a favor de l’executiu. La iniciativa no va reeixir. El debat d’ahir a L’última paraula va fer palès el gir parroquialista de Gili d’ençà que va guanyar les darreres eleccions comunals. “El Govern es pensa que jeràrquicament està per sobre dels comuns”, va afirmar la cònsol major quan la presentadora del programa, la periodista del Diari Lídia Raventós, va posar sobre la taula les relacions entre l’executiu i la corporació escaldenca. Gili va denunciar que el Govern no tracta el comú “en una posició d’igualtat”, sinó que pretén imposar-s’hi. “Intentem fer aportacions constructives i l’executiu les menysprea sistemàticament. De vegades podria semblar que el comú trepitja el terreny del Govern, però sovint el que passa és el contrari”, va criticar. Per la seva part, Aleix va afirmar que “caldria deixar clar qui ha de fer què per evitar que hi hagi duplicitats”, i va defensar la importància de col·laborar amb el Govern per reduir la burocràcia: “Hi ha d’haver comunicació entre administracions per actuar amb més celeritat.”

tracking