Desperta Laurèdia s'oposa a la residència al Prat Gran

Cairat recorda que en el terreny del comú hi ha un parc infantil “que ja té un ús social molt important” a la zona

El terreny del Prat Gran de Sant Julià de Lòria.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El conseller del grup de Desperta Laurèdia Cerni Cairat rebutja la proposta de la majoria de construir una residència per a estudiants universitaris al terreny comunal del Prat Gran.

Si bé el representant de la minoria defensa que “el creixement” del sector de l’educació superior a la parròquia fa necessari un equipament d’aquestes característiques, es mostra contrari a destinar un espai “que ja té un ús social molt important” a la zona. Cairat recorda que al Prat Gran hi ha un parc infantil públic que dona servei als veïns de la zona de l’eix central i als del barri de Rocacorba. “No veiem clar fer un parc infantil al terrat d’un edifici de sis o set plantes. És el contrari del que proposem nosaltres”, afirma el conseller.

Fa un mes el comú va convocar, mitjançant un edicte aprovat en junta de govern i publicat al BOPA, un estudi per estudiar la viabilitat de construir una residència per a estudiants universitaris a la parròquia. Majoral va afirmar aleshores en declaracions al Diari que el comú posarà a disposició del projecte el terreny del Prat Gran, però no tanca la porta a la participació de propietaris privats.

INTERÈS EN EL PROJECTE

“Estem d’acord amb la majoria en el fons d’aquest projecte, no en la forma. Nosaltres vam proposar en el programa electoral i continuem defensant ara que construir un aparcament soterrat al Prat Gran i fer-hi una nova plaça pública amb un espai per als infants és la millor solució per revitalitzar el centre de la parròquia i el barri de Rocacorba”, recalca, per la seva banda, el conseller del grup de Desperta Laurèdia.

Si el Prat Gran no és el terreny adequat per a la residència universitària, quina alternativa proposa Cairat? “La millor solució és un projecte publicoprivat”, respon. El representant de la minoria assegura que el creixement del sector de l’educació superior i de les universitats a la parròquia “hauria de ser una oportunitat” per a la col·laboració publicoprivada. És per aquesta raó que Cairat proposa que el comú treballi de bracet amb els particulars que actualment tenen immobles en desús al poble o disposen d’una parcel·la edificable amb l’objectiu de trobar “vies d’entesa”. El conseller afirma que hi ha propietaris que estarien interessats en el projecte.

L’educació superior és un sector a l’alça a Sant Julià de Lòria. Només l’any passat uns 3.200 alumnes, més de la meitat dels quals en modalitat presencial, van cursar algun tipus de formació als centres universitaris de la parròquia. Conscient de la rellevància estratègica del sector per al futur de l’economia laurediana, el comú va signar a començament de febrer un acord amb el Govern i les universitats amb seu a la parròquia per crear l’associació Sant Julià de Lòria Campus Universitari.

El comú preveu que d’aquí a un parell de mesos pugui disposar dels resultats de l’estudi de viabilitat de la construcció de la residència.

LES DEMANDES

-Protegir el parc

Cairat vol mantenir el parc infantil a peu de carrer i es mostra contrari a ubicar-lo al terrat de la futura residència.

-Negociar amb privats

El conseller afirma que hi ha espais privats disponibles i propietaris interessats en el projecte i demana al comú que hi negociï.

LA PARRÒQUIA ACOLLIRÀ UN CONGRÉS SOBRE 'BLOCKCHAIN'

El Centre Cultural i de Congressos Lauredià acollirà l’1 i 2 d’abril vinent el congrés Block WorldTour, un dels esdeveniments més importants del món en l’àmbit del blockchain. Segons va explicar ahir al migdia en roda de premsa Marta Ambor, presidenta d’Andblockchain, l’empresa que agrupa les empreses i professionals del sector al Principat, el congrés tindrà dos espais. Al vestíbul de l’edifici lauredià, obert a tothom, hi haurà una zona d’exposició per a les empreses que participen en la trobada. A l’auditori Rocafort es faran conferències, taules rodones i tallers al voltant de tots els temes relacionats amb aquesta tecnologia, com ara la regulació del blockchain, l’ús d’aquest instrument tecnològic en el sector financer, el criptoart, les identitats digitals i el metavers, entre d’altres. Per accedir-hi caldrà adquirir una entrada. Segons va confirmar la cònsol menor, Mireia Codina, en declaracions a la premsa, el congrés oferirà activitats adreçades al públic jove impartides per grans empreses de l’ecosistema blockchain i de professionals de reconegut prestigi del sector. Codina va destacar, en aquest sentit, que la proposta lliga molt bé amb un dels objectius del comú, que és dinamitzar la parròquia mitjançant l’educació. El blockchain o cadena de blocs és una modalitat de gestió que elimina els intermediaris descentralitzant els processos i donant el control als usuaris. “Andorra és un país de referència pel que fa a possibilitats de desenvolupament i futur tecnològic i disposa d’infraestructures per dur a terme aquest projecte”, va remarcar Ambor. La presidenta d’Andblockchain va afirmar que el congrés és una oportunitat per atraure al país noves empreses del sector: “Aquest esdeveniment serà tot un èxit. Ha arribat per quedar-se i confiem que sigui la palanca per atreure nous models de negoci en aquest sector al nostre país.”

tracking