desenvolupament econòmic

Espot aposta per models de turisme més sostenibles

El cap de Govern ha ofert una recepció de benvinguda a Soldeu als participants de l'onzè Congrés Mundial de Turisme de Neu i Muntanya

Espot durant el seu discurs de benvinguda al congrésGovern d'Andorra

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, ha ofert una recepció de benvinguda a Soldeu -Canillo és la parròquia amfitriona- als participants de l'onzè Congrés Mundial de Turisme de Neu i Muntanya que ha donat el tret de sortida aquest matí, segons informa l'executiu en un comunicat. En aquest sentit, Espot ha destacat l'evolució d'aquest Congrés, de caràcter bianual, creat l'any 1998 a Escaldes-Engordany i ha assenyalat que "el que va néixer com una trobada amb la voluntat de constituir un fòrum de debat permanent sobre el desenvolupament i la sostenibilitat del turisme en zones de muntanya ha aconseguit internacionalitzar-se i convertir-se en un punt d’encontre i de referència de professionals del sector d’arreu del món".

L'executiu afirma que Espot també hadestacat la importància de celebrar un esdeveniment d’aquestes característiques al país atès que el turisme és un dels sectors fonamentals per a l’economia i que, en aquest sentit "Andorra ha de debatre àmpliament sobre els models de turisme i comencaminar-nos cap a un equilibri entre la quantitat i la qualitat que ens ha de permetre assegurar-ne la continuïtat futura sobre la base econòmica, mediambiental i cultural".

El canvi climàtic i la guerra a Ucraïna

Durant l'acte inaugural s'ha destacat la necessitat de fomentar un turisme sostenible i que es pugui dur a terme durant tot l'any. El ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres, ha assenyalat que el canvi climàtic és una situació amb la qual s'haurà de treballar i adaptar el model de negoci al llarg dels propers anys. "Els destins de muntanya no podem viure d'uns pocs mesos a l'any. Hem de ser una referència turística de gener a desembre. Hem d'acceptar el canvi climàtic no com una amenaça sinó com un company de viatge amb el que haurem de treballar" ha comentat. En aquest sentit Zurab Pololikashvili, secretari general de l'Organització Mundial del Turisme (OMT) ha afegit fa 15 o 20 anys Andorra era un destí conegut per anar-hi esquiar i marxar però ara hi ha música, cultura, activitats a l'estiu, una gran oferta educativa, és un dels llocs del món amb millor oferta de turisme esportiu del món, un destí culinari, etc" posant en valor la transformació econòmica que ha viscut el país.

Respecte a la Guerra a Ucraïna tant el ministre Torres com el secretari general de l'OMT han explicat que els preocupa l'encariment dels viatges que pugui suposar la situació actual i han lamentat la pèrdua de dos mercats molt importants del turisme de muntanya a nivell europeu."La situació d'Ucraïna ens desconcerta i afecta. L’encarimentde molts productes i serveis encarirà els viatge i no sabem quan aquesta situació acabarà" comentava Torres".També s'ha anunciat que a partir de la propera edició s'afegirà al congrés el sector de l'Spa i el benestar al turisme de neu i muntanya.

400 assistents

La trobada que s'ha iniciat al Centre de Congressos d'Andorra la Vella es prolongarà fins demà i el divendres hi haurà activitats ludicotècniques a Canillo, preveu l’assistència de més de 400 professionals de la indústria turística. Una trentena de ponents internacionals, entre professionals de primer nivell i múltiples representants institucionals, debatran a partir de demà sobre innovació, sostenibilitat i transformació digital en el sector turístic.

Organitzat per l’Organització Mundial del Turisme (OMT), el Govern i el comú de Canillo, el congrés està emmarcat en les celebracions de l’Any internacional del desenvolupament sostenible de les munta­nyes de les Nacions Unides.

Els ponents tractaran qüestions com la intel·ligència de dades per millorar l’experiència dels usuaris, la digitalització com a “palanca per al turisme del futur” o el turisme d’experiències en un context en el qual la sostenibilitat és “un element imprescindible per als viatgers”.

Per primera vegada el congrés oferirà la possibilitat de seguir totes les conferencies via streaming.

L’esdeveniment s’inicia avui amb la cerimònia d’inauguració a càrrec del cònsol de Canillo, Francesc Camp, el secretari general de l’OMT, Zurab Pololikashvili, que ahir va visitar Ordino, i el ministre de Turisme i Telecomunicacions del Govern d’Andorra, Jordi Torres. Seguidament, el director d’Enginyeria i Desenvolupament de Territoris d’Atout France, Damien Zisswiller, impartirà una ponència sobre innovació i sostenibilitat i, a continuació, tindrà lloc la taula rodona d’alt nivell sobre la reactivació del sector amb el ministre de Turisme i Telecomunicacions d’Andorra, la viceministra de Turisme de Grècia, el secretari d’Estat del ministeri de Desenvolupament Econòmic i Tecnologia d’Eslovènia, el secretari d’Estat de Turisme d’Espanya i el ministre de Cultura i Esports del Kazakhstan.

A la tarda, el data & AI manager d’Andorra Telecom, Gerard Calzada, parlarà sobre com entendre el turisme de muntanya a través de les dades i, posteriorment, tindrà lloc la primera sessió, centrada en la transformació digital i el turisme del futur. Finalment, es presentarà l’informe de l’OMT i la FAO sobre turisme de muntanya sostenible.

Francesc Camp en la inauguració del congrés aquest matí

Francesc Camp en la inauguració del congrés aquest matí

Pololikashvili, ahir a Ordino amb Torres i Choy.

tracking