Boicot dels arquitectes al concurs d'idees dels pisos socials

El COAA assegura que el plec de bases presentat pel comú té “mancances” que “suposen un greuge per als col·legiats i la professió”

Parcel·la de l'avinguda del Pessebre on està prevista la construcció dels pisos.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Col·legi Oficial d’Arquitectes (COAA) demana a tots els col·legiats que no participin en el concurs d’idees del projecte d’edifici de pisos de lloguer a preu assequible que el comú d’Escaldes-Engordany vol construir al número 60 de l’avinguda del Pessebre. Segons ha pogut saber el Diari, l’assemblea del COAA va aprovar aquesta setmana amb 36 vots a favor, 12 en contra i dues abstencions recomanar als col·legiats que no facin arribar ofertes al concurs. “Les mancances del plec de bases suposen un greuge per als col·legiats i la professió”, afirma el COAA. El col·legi considera “l’única via” perquè les administracions públiques “es conscienciïn dels perjudicis que comporten els plecs de bases mal plantejats [...] és que els col·legiats no acceptin” de participar-hi “en aquestes condicions”.

El COAA ha pres aquesta decisió un mes després d’haver enviat una carta a la cònsol major, Rosa Gili, en què li suggereix que es revisi el plec de bases. En la missiva, el col·legi fa una quinzena de propostes per millorar les condicions del concurs. Gili no les ha acceptat.

D’entrada, el COAA assenyala que l’article 1 del plec no aclareix si l’equip guanyador del concurs serà l’encarregat de la redacció del projecte i de la direcció d’obra. El col·legi també demana a la cònsol major que el nou plec especifiqui si el contracte amb la constructora “és un contracte d’obra o forma part d’una concessió que va més enllà del bastiment de l’immoble”.

PARTICIPACIÓ D’ESTRANGERS

Un altre dels punts que el COAA critica és que s’obri el plec a professionals i empreses estrangers. Els representants dels arquitectes argumenten que la participació de persones físiques o jurídiques no andorranes en el concurs “no es justifica [...] per la dimensió de l’encàrrec”, i per aquesta raó demanen a Gili que la suprimeixi o la justifiqui millor.

D’altra banda, el col·legi afirma que “no entén el motiu” d’haver de presentar una fiança de 2.000 euros per participar en el concurs. També és contrari a fer pagar a l’adjudicatari una fiança del 5% de l’import total de la construcció de l’edifici. El col·legi assenyala que haver de dipositar aquests diners és inassumible per als bufets d’arquitectes, ja que la xifra equival “gairebé” al “cost total de la prestació de l’equip tècnic”. L’error, apunta, és fruit de confondre el contracte d’obra, “propi del constructor”, amb el contracte de prestació de serveis, “propi de l’arquitecte”.

Les crítiques del COAA també fan referència a l’obertura dels plecs. L’organisme demana que no sigui pública i considera “que l’ideal per a un concurs d’idees és l’avaluació per un jurat, i eventualment una comissió tècnica”, tal com passa “normalment” en l’administració. A més, exigeix que les propostes siguin anònimes, ja que presentar la documentació amb el nom del licitador pot afectar l’avaluació. És per aquest motiu que també sol·licita que s’estableixin “uns criteris de presentació homogenis” i que no es permeti afegir-hi “cap altra documentació”, incloent-hi un enllaç digital extern als papers presentats.

Pel que fa a la mesa de contractació, el COAA lamenta que no figuri en el plec de bases i s’ofereix al comú perquè “un arquitecte participi en la mesa i assessori el jurat en la seva deliberació”, tal com passa “regularment” a l’administració.

Finalment, el col·legi demana que l’import dels premis “s’ajusti millor a la prestació oferta”. Tot i que agraeix al comú que la licitació es faci segons la modalitat del concurs d’idees, el COAA proposa que els imports passin de 8.000 a 20.000 euros, per al primer premi, de 4.000 a 15.000 euros, per al segon premi, i de 2.000 a 10.000 euros, per al tercer premi.

L’organisme que representa els arquitectes també exigeix que el primer premi del concurs no s’hagi de descomptar dels honoraris, atès que “habitualment els canvis introduïts sobre la proposta guanyadora obliguen a refer el projecte”.

CRONOLOGIA

-16/08/2021

El cònsol menor, Quim Dolsa, revela al Diari que el comú treballa per construir habitatges de lloguer a preu assequible a la parròquia.

-31/01/2022

Es publica al BOPA la convocatòria d’un concurs públic per contractar un arquitecte o grup d’arquitectes per a la redacció del projecte i direcció d’obra de la construcció d’un edifici de pisos socials a la parcel·la que hi ha al número 60 de l’avinguda del Pessebre. El termini per presentar ofertes acaba el 31 de març.

-07/02/2022

Es publica al BOPA un concurs pels treballs de reconeixement de terreny i estudi geològic-geotècnic per a la construcció de l’edifici d’habitatge social.

-14/02/2022

La junta del COAA envia una carta a Gili en què fa arribar diverses observacions sobre el plec de bases del concurs i li demana que les incorpori en una revisió del plec.

-17/03/2022

Un mes més tard Gili respon el col·legi. La cònsol no accepta els arguments dels arquitectes i decideix no fer cap modificació al plec.

-24/03/2022

Després de rebre queixes de col·legiats, el COAA demana als seus representats que diguin si estan d’acord o no a recomanar a tots els arquitectes del país que no participin en el concurs. L’opció negativa obté el suport de 36 col·legiats, mentre que 12 hi voten en contra i dos s’hi abstenen. El COAA assegura que les “mancances” del plec de bases suposen un “greuge” per als col·legiats i la professió.

La parcel·la de l'avinguda del Pessebre on es vol construir l'edifici.

tracking