Entrevista a Enric Dolsa

“Benazet ha d'explicar les mentides del laboratori”

El conseller de la minoria demana al ministre de sanitat un cara a cara televisat sobre el projecte de grifols al Prat de la Farga d’Ordino

El conseller de X'Ordino Enric Dolsa aquesta setmana a la Cortinada.Víctor González

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El conseller de X’Ordino Enric Dolsa es mostra molt crític amb la “passivitat” del comú davant la manca de voluntat del Govern de fer la desviació de la Massana i alerta que el projecte de laboratori P3 al Prat de la Farga és “un perill” no només per a Ordino, sinó per al conjunt del país.

Quina valoració fa de la primera meitat d’aquest mandat comunal?

La pandèmia fa difícil fer-ne una valoració objectiva. Tot i això, és evident que si la majoria jugués a futbol hauria de competir a la lliga regional preferent perquè a primera divisió no toquen bola.

Podria posar-nos un exemple concret d’aquesta mala gestió?

El projecte del Centre Esportiu d’Ordino. És desmesurat en relació amb la població de la parròquia. El comú s’hi ha gastat més de deu milions d’euros, que és una fortuna.

La situació financera del comú és bona?

Ha millorat. N’hi ha que diuen que això és gràcies a l’entrada de Saetde a l’accionariat d’Arcalís, però jo sempre els recordo el mateix. Quan vaig ser cònsol el comú va arribar a un acord amb Crèdit Andorrà perquè formés part de l’accionariat de les pistes. Ells controlarien el 49,5% de les accions i, nosaltres, el 50,5%. Era un bon acord, però alguns van carregar-se’l per politiqueta. Després d’acumular pèrdues milionàries durant uns anys, vam adonar-nos que havíem de buscar una solució semblant. Però el que va fer-se després no hi té res a veure perquè Grandvalira només va pagar tres milions d’euros pel 70% de les accions, mentre que Crèdit Andorrà es comprometia a invertir fins a 28 milions en l’estació. I avui dia el comú d’Encamp té més accions a Arcalís que el d’Ordino.

S’està construint massa a Ordino, com denuncien algunes veus?

Fa dies que a la majoria se’ls ha escapat dels dits, la construcció. Jo estic cansat de dir al cònsol que el que s’hauria de fer abans de donar llicències a tort i a dret és un estudi seriós dels recursos hídrics de la parròquia. Hem de saber quanta aigua de boca tenim abans de concedir permisos. Si no ho fem, podríem trobar-nos amb problemes en el futur.

El comú no ha fet una bona planificació urbanística?

No n’ha fet, ras i curt. No en saben. Ells van venir aquí a fer un pacte tripartit entre DA, Liberals, SDP i no sé qui més per poder governar. Ni tenien ni tenen projecte. L’únic que van fer aleshores va ser anar a guanyar les eleccions. De programa, no en tenien ni en tenen cap.

Vostè és molt crític amb el projecte de Grifols.

El problema no és Grifols. Jo no tinc res contra Grifols. Si el projecte fos d’una altra mundicional tindria la mateixa posició que ara.

Aleshores, quin és el problema?

El laboratori de nivell de seguretat P3. Si hi ha una cosa clara és que el laboratori és un perill per a la seguretat pública. No ho dic jo. És una cosa que està demostradíssima. No estem preparats per contenir un accident en unes instal·lacions com aquestes. No tenim els recursos per fer-ho. El projecte té un altre problema: no generarà beneficis. Ho va dir l’encara ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en una reunió telemàtica en què també vam participar càrrecs del Govern, els cònsols i consellers d’Ordino, tant de la majoria com de la minoria. És un projecte sense pla de negoci. A més a més, generarà pèrdues perquè el Govern hi abocarà cada any més de 100.000 euros a fons perdut.

També ha retret al Govern la cessió del terreny.

El terreny del Prat de la Farga és públic. La llei diu que el Govern, en aquest cas, o l’administració que en sigui la propietària té l’obligació de treure’n el màxim rendiment possible. Aquest no és el cas d’aquests terrenys. Els hem regalat a una societat perquè hi faci el que li vingui de gust. I hi ha més coses.

Digui.

Qualsevol patent que surti d’aquest laboratori no serà propietat de la societat andorrana, sinó de la societat que Grifols té a Irlanda. A part d’això, cal recordar que el Govern assumirà els costos de la infraestructura viària per connectar la carretera amb el laboratori, que en total pugen a més d’un milió d’euros. Jo el que demano és que Benazet expliqui quin benefici en treu, el país, de tot plegat. És per això que vaig demanar-li, ja fa temps, que doni explicacions públicament en un cara a cara televisat entre ell i jo. Benazet ha d’explicar les mentides i fal·làcies del laboratori, que jo n’explicaré la realitat. Si ell creu que és positiu per al país, no hauria d’amagar-se.

Recentment la justícia va admetre un recurs seu contra el projecte.

Jo pensava que no l’admetria a tràmit, però al final ho ha fet. En funció del que falli aniré a Estrasburg. Perquè, com he dit abans, el laboratori és un perill per a la salut pública.

Creu que és necessari fer el desviament de la Massana a Ordino?

És imprescindible. La majoria no ha fet res per pressionar el Govern perquè el projecte tiri endavant i els consellers d’Ordino al Consell General han deixat retirar del pressupost nacional totes les partides per fer el desviament. Potser és que ja els està bé i consideren que no és prioritari. És patètic que hàgim de fer cues cada dia fins a l’encreuament d’Anyós i Sispony. Si jo fos un esquiador provinent d’Espanya i hagués de fer aquestes cues faria mitja volta i me n’aniria a cap a Canillo i el Pas de la Casa. Com que el comú dona suport al Govern, amaga el cap sota l’ala.

tracking