Els arquitectes aixequen el boicot al concurs dels pisos socials

El COAA dona via lliure als seus representats a participar en el projecte dos dies abans que acabi el termini per presentar ofertes

La parcel·la de l'avinguda del Pessebre on es vol construir l'edifici.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú d’Escaldes-Engordany va esvair els dubtes del Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra (COAA) sobre el concurs d’idees del projecte d’edifici de pisos a preu assequible en una reunió que representants de les dues institucions van mantenir ahir al matí. L’acord va assolir-se in extremis, ja que demà a les tres de la tarda acaba el termini per presentar ofertes al concurs i el COAA va mantenir fins a última hora la recomanació als col·legiats de no participar-hi.

Segons va poder saber el Diari, les dues parts van sortir de la reunió convençudes que tots els neguits amb relació al concurs han estat resolts. “La trobada ha permès esvair els dubtes expressats pel Col·legi d’Arquitectes i refermar la voluntat de col·laboració entre la corporació i el col·lectiu”, va afirmar el comú en un comunicat de premsa. La degana del COAA, Zaira Nadal, va confirmar que “el diàleg” amb el comú va permetre “resoldre” els dubtes sobre el plec de bases que preocupaven més els professionals.

Un detall de la redacció del plec va fer saltar les alarmes dels arquitectes. Es tracta de l’adverbi acabat en -ment d’un dels paràgrafs del primer l’article 1 del concurs. Segons la carta de protesta que el COAA va adreçar el 14 de febrer a la cònsol major, Rosa Gili, per les condicions del plec –el Diari no ha tingut accés al concurs tal com va publicar-se abans d’aquesta data– el text diu així: “L’arquitecte o l’equip d’arquitectes que resulti guanyador d’aquest concurs serà prioritàriament l’encarregat de la redacció del projecte i de la direcció de l’obra.” El COAA considerava que el paràgraf obria la possibilitat que l’equip que construís l’edifici no fos el mateix que havia obtingut el primer premi al concurs.

“Ens preocupava que els participants no sabessin si farien l’obra”, va admetre Nadal, que va mostrar-se satisfeta perquè el comú “ha aclarit els dubtes que teníem sobre aquest punt”. Aquesta publicació va descarregar-se ahir el concurs del web del comú. L’article 1 diu que l’objecte del document és “definir les condicions d’un concurs per a la redacció del projecte de construcció” i de “la direcció facultativa de l’obra” de l’edifici de pisos socials, que es vol fer en la parcel·la que hi ha al número 60 de l’avinguda del Pessebre. El document també diu que l’obra “serà executada per una empresa del país en virtut d’una concessió atorgada pel comú d’Escaldes Engordany mitjançant un concurs públic”.

La intenció del comú de tirar endavant el projecte construcció d’un edifici d’habitatges de lloguer a preu assequible va fer-se pública l’agost del 2021, però no va ser fins al 31 de gener d’aquest any que el comú va publicar-ne el concurs d’idees al BOPA. Paral·lelament, la corporació també va licitar els treballs de reconeixement geològic-geotèctic de la zona.

El 14 de febrer, la junta del COAA va enviar una carta a Gili en què expressava el seu neguit per algunes condicions del plec de bases i li suggeria que incorporés les correccions en una revisió del concurs. Un mes més tard, la cònsol major escaldenca va respondre el col·legi. Gili no va acceptar els arguments dels arquitectes i va decidir no fer cap modificació al plec.

Després de rebre queixes de col·legiats, el COAA va recomanar als seus representats en una enquesta interna si estaven d’acord o no a recomanar a tots els arquitectes del país que no participessin en el concurs. L’opció de boicotejar la proposta del comú va obtenir 36 vots, mentre que 12 col·legiats van votar-hi en contra i dos s’hi van abstenir.

Nadal va admetre que la primera reacció del COAA va ser precipitada. “Som conscients que el col·legi va actuar a cop calent”, va afirmar. Amb tot, va celebrar que s’hagi pogut reconduir la situació. “Ens agradaria que els plecs es fessin públics abans, ja que d’aquesta manera tindríem més temps per estudiar-los, però també entenem que l’administració té els seus tempos”, va dir.

ELS PUNTS

1 L’article 1 del concurs, el més conflictiu

Els arquitectes estaven preocupats perquè el plec de bases no aclaria si el guanyador del concurs seria el redactor del projecte i director de les obres.

2 Reunió al comú per resoldre dubtes

Els dubtes del COAA van tractar-se en una reunió que va tenir lloc ahir entre representants de les dues institucions a l’edifici de la corporació escaldenca.

3 El COAA, satisfet per les explicacions

La degana del COAA, Zaira Nadal, va confirmar ahir al Diari que el “diàleg” amb el comú escaldenc ha permès resoldre els dubtes sobre el plec de bases que preocupaven més els professionals.

4 Nadal admet una reacció “a cop calent”

Nadal va admetre que el COAA va actuar “a cop calent” en conèixer les condicions del plec de bases, però va celebrar que s’hagi pogut reconduir la situació entre el comú i els arquitectes.

tracking