La minoria demana “prudència” amb el fons de reserva

Desacord entre Objectiu Comú i l’equip de govern pel fet que la corporació utilitzi els diners estalviats per comprar els terrenys de la llar d’infants

Sesssió d'ahir del consell de comú.COMÚ DE CANILLO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La minoria va criticar ahir al migdia durant la sessió de consell de comú que l’equip de govern hagi gastat prop d’un milió d’euros del fons de reserva comunal en l’adquisició dels terrenys de la llar d’infants. La consellera Dolors Cabot, d’Objectiu Comú, va afirmar que la inversió s’hauria d’haver imputat al capítol de despeses dels comptes de la corporació. “L’ús del fons s’ha de reservar per a situacions excepcionals i no per incrementar el patrimoni. Demanem prudència”, va recalcar la consellera.

Cabot va recordar que aquest mecanisme d’estalvi es va crear el 2016, en un context econòmic en què la frenada del sector de la construcció va fer prendre consciència al comú de la necessitat de no haver de recórrer a l’endeutament amb les institucions bancàries a l’hora de respondre a situacions imprevistes. La consellera de la minoria va posar d’exemples, en aquest sentit, “una catàstrofe natural, com ara una allau o un despreniment, o una crisi econòmica mundial que redueixi dràsticament l’afluència de turistes, com ara la pandèmia”.

Aprovat per la pandèmia

La primera utilització del fons es va autoritzar el 2020 per l’impacte de la pandèmia, i fins avui en total el comú hi ha destinat 621.338 euros. D’aquests, 200.000 han servit per finançar parcialment la transferència al Govern d’un milió destinada a finançar les despeses motivades per la crisi sanitària. En els dos darrers el comú també ha concedit 161.338 euros en ajuts amb càrrec al fons per a empreses i particulars. L’any 2020 l’import va ser de 1.071 euros per a particulars i de 92.499,33 per a empreses, mentre que el 2021 la xifra va ser de 1.173 euros per a particulars i 66.594,67 per a empreses. Fa dos anys el fons disposava de 2,6 milions. Ara la xifra se situa prop del milió.

A més, per als serveis i subministraments per afrontar la pandèmia es van destinar 100.000 euros l’any 2020, 40.000 l’any 2021 i 25.000 aquest any. La partida inclou despeses de desinfecció, lloguer d’instal·lacions per fer els tests, compra de mascaretes, lloguer d’apartaments per als temporers, donació a entitats benèfiques com ara Càritas Andorrana, compra de tests d’antígens i altres productes de farmàcia

El cònsol major, Francesc Camp, va defensar que l’ús que ha fet el comú del fons de reserva s’ajusta als objectius per als quals va ser creat fa sis anys. “Entenc la posició de la minoria, però el context actual era favorable a utilitzar aquests diners”, va afirmar.

EL PALAU DE GEL ES RECUPERA DE LA COVID

Camp va revelar que el Palau de Gel ha assolit una xifra de negoci en els mesos de desembre del 2021 i gener i febrer del 2022 “semblant” a la del mateix període del 2019 i el 2020, previ a la pandèmia. Concretament, el Palau de Gel ha ingressat 310.125 euros en els darrers tres mesos, el 2,7% més respecte del mateix període del 2019 i el 2020. En xifres absolutes, en els primers tres mesos de la temporada d’hivern l’equipament va facturar 136.500 euros i l’hivern 2018-2019, 304.331. Camp calcula que el ritme d’afluència de visitants al Palau ha caigut el mes de març.

tracking