Gili planteja canvis al pla d'urbanisme per al Clot d'Emprivat
La cònsol major només farà canvis al pla d’urbanisme si té el suport de la majoria de propietaris dels terrenys
La cònsol major, Rosa Gili, negocia amb els propietaris dels terrenys del Clot d’Emprivat perquè els espais que han d’entregar al comú en concepte de cessió obligatòria es concentrin en un mateix punt. Unir els terrenys alliberats permetria crear un gran pulmó verd a la zona, “equiparable, salvant les distàncies, al Central Park de Nova York”. Segons Gili, aquest model urbanístic no tan sols beneficiaria els ciutadans, que podrien gaudir d’un espai públic, sinó també els propietaris dels terrenys, ja que els immobles tindran més valor en el futur si “donen a un espai verd que no pas si estan envoltats de ciment”.
Gili afirma amb contundència que el 15% de cessió obligatòria de terreny per a ús públic que estableix el POUP és un percentatge “insuficient”. La proposta de la cònsol major als propietaris és ampliar-la fins al 50%. La màxima representant del comú també els ha suggerit de reduir les construccions en altura. Per mantenir-ne el volum edificable permès en el pal d’urbanisme, el comú els permetria de fer-les més amples. Els detalls de la proposta, recorda Gili, s’acabaran de definir en els contactes que el comú manté regularment amb els propietaris.
Consens
L’objectiu de la cònsol major és recollir aquests canvis en una modificació del pla d’urbanisme que se sotmetria a votació en consell de comú al més aviat possible.
Abans, però, vol assegurar-se que la proposta té el suport majoritari dels propietaris. Gili es mostra “optimista” i no perd el convenciment que n’obtindrà el vistiplau perquè “tothom hi sortirà guanyant perquè la zona serà més agradable”. Cal recordar que la capacitat de l’actual equip de govern comunal per intervenir en l’ordenació urbanística del Clot d’Emprivat és limitada, ja que el POUP va revisar-se per darrera vegada el 2018 i, per tant, no es podrà tornar a replantejar fins al 2024.
Gili assegura que el moment de proposar aquesta modificació del POUP és “ara”, abans que hagin entrat més projectes al comú que canviïn irreversiblement la fesomia del Clot d’Emprivat i facin impossible de reordenar-lo d’acord amb els criteris que defensa la cònsol major. El que sí que no es farà, remarca Gili, és prendre mesures sense l’acord dels propietaris, ja que molt probablement suposaria “entrar en processos judicials”.
Gili va revelar durant el programa de debat L’última paraula emès a començament de març a Diari TV, que el comú negociava amb els promotors dels projectes urbanístics en marxa a la zona del Clot d’Emprivat una ampliació de la cessió obligatòria de sòl que permeti al comú de disposar de més terreny en propietat en el futur per transformar-lo en espai públic.
Gili va reunir-se amb els propietaris dijous de la setmana passada per fer balanç dels resultats que ha tingut fins ara la revisió del pla d’urbanisme aprovada fa quatre anys. La trobada va ser sol·licitada per la corporació comunal en veure que la urbanització d’aquesta zona de la parròquia s’allunya de la idea inicial de mantenir el pulmó verd mitjançant la construcció en altura i de constatar el rebuig social que ha generat la construcció de les torres.
La fesomia actual del Clot d’Emprivat va començar a gestar-se el gener del 2018, quan l’aleshores majoria demòcrata va anunciar que s’estava plantejant d’impulsar una revisió del POUP que permetés alçar edificis de fins a 20 plantes en aquesta zona de 8.600 metres quadrats. El document va aprovar-se el juny d’aquell mateix any.
CLAUS
1 Ampliar la cessió obligatòria
La proposta de la cònsol als propietaris és ampliar la cessió obligatòria del 15% al 50%, reduir l’altura i mantenir l’edificabilitat fent els edificis més amples.
2 Els canvis, concretats al poup
Gili vol recollir els canvis en una modificació del POUP. La cònsol només el tirarà endavant si té el suport majoritari dels propietaris dels terrenys.
3 El suport dels propietaris, imprescindible
La cònsol no prendrà mesures sense l’acord de la majoria de propietaris, ja que molt probablement suposaria entrar en processos judicials.