La Massana

Xarxa de camins per unir Encamp amb la vall d'Incles

L’executiu preveu haver enllestit la segona fase de la xarxa d’infraestructures verdes d’aquí a deu anys

La cònsol de la Massana i el cap de Govern passejant pel camí ral.

La cònsol de la Massana i el cap de Govern passejant pel camí ral.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern unirà Encamp i la vall d’Incles mitjançant una nova xarxa de senders. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va detallar ahir a la tarda en declaracions a la premsa que les obres costaran entre cinc i sis milions d’euros i que el conjunt del traçat estarà enllestit d’aquí a uns deu anys. Aquest projecte és la segona fase del desplegament de la xarxa d’infraestructures verdes i troba el seu fonament en l’Estratègia Nacional del Paisatge d’Andorra (ENPA), que el Govern va aprovar l’abril del 2011.

El traçat d’aquesta segona fase s’inicia en dos punts situats al límit parroquial entre Encamp i Escaldes-Engordany. El primer recorregut, més urbà, començarà a la zona de les antigues instal·lacions de FEDA i arribarà al centre de la vila d’Encamp per un camí paral·lel al marge del Valira d’orient. El camí continuarà fins a Canillo passant per l’església de Sant Romà de les Bons, el santuari de Meritxell i Prats. A la zona d’AINA, prop de l’església de Sant Joan de Caselles, s’unirà amb el segon traçat, que arrencarà al llac d’Engolasters, que passarà per la carretera de les Pardines i el camí del Gall fins a les bordes d’Envalira i la vall d’Incles.

D’altra banda, el cap de Govern, Xavier Espot, i Calvó van inaugurar ahir a la tarda un tram rehabilitat del camí ral entre el roc del Llop i el camí de les Gravades, a la Massana. Els treballs han costat uns 370.000 euros i completen la primera fase de la xarxa d’infraestructures verdes, que uneix Sant Julià de Lòria amb el parc natural de Sorteny. El tram té una llargada de 264 metres i una amplada d’1,85 metres. El camí travessa el Valira del Nord mitjançant una passarel·la i es connecta al camí de les Gravades, que enllaça amb el de la farga Rossell.

La xarxa de camins té l’objectiu de millorar la connectivitat dels espais d’interès natural i acostar els paisatges d’Andorra als ciutadans i als turistes. Fonts del Govern van afirmar que en la redacció del projecte s’ha valorat “l’opinió de la població” i s’ha treballat “amb les diferents administracions del país, així com amb altres entitats públiques i privades”. La primera fase del desplegament de la xarxa va aprovar-se el 2018.

Espot va remarcar en la inauguració del nou camí ral que la segona fase del projecte permetrà assolir l’objectiu de “disposar d’una xarxa d’infraestructures verdes a tot el territori, on queden ben connectats els nuclis urbans amb les zones naturals”. El cap de Govern va remarcar que el paisatge “també forma part del nostre llegat històric i cultural”.

Per la seva banda, Calvó va ressaltar que el projecte beneficiarà tant els residents al Principat com els visitants: “Oferim nous camins sostenibles tant per a la ciutadania del país com també per al turisme que ens visita.” Finalment, la cònsol major de la Massana, Olga Molné, va afirmar que la rehabilitació del camí ral es complementa “mol bé” amb el projecte comunal de millora dels camins que connecten els quarts amb el centre de la parròquia.

Inauguració del tram rehabilitat del camí ral.

tracking