Reportatge
Classes d'hortolà a la Massana
El Comú de La Massana organitza un taller de cultiu per als padrins de la parròquia en el marc del projecte d’horts socials promogut per la Fundació Reig.
El polític i escriptor romà Cató el Vell va dir fa més de 2.000 anys que els qui es dediquen a l’agricultura no se senten atrets pels mals pensaments. Conscients que el treball de la terra té beneficis provats per a la salut física i mental, la Fundació Reig ja fa anys que impulsa, amb la col·laboració dels set comuns, el projecte d’horts socials per a la gent gran.
Tot i que hi ha padrins que saben molt bé quin és el moment adequat per plantar cada hortalissa i regar els camps, també n’hi ha que mai abans no havien portat cap hort i necessiten un cop de mà perquè les plantes creixin ben formoses. És per aquesta raó que la fundació va proposar aquest any als comuns que oferissin als hortolans un curs de cultiu. A la Massana, si fa bon temps, el taller es farà la setmana entrant i hi podran participaran tots els hortolans de la vall del Nord que aquest any han rebut un hort social del comú.
L’encarregat de fer el curs serà el cap de jardineria del comú de la Massana, Marc Pujol. Segons explica Sandra Molné, cap del departament de benestar social i gent gran de la corporació massanenca, al taller, que tindrà entre una i dues hores de durada, els pardins aprendran “quina és la quantitat adequada de fems que convé utilitzar –si n’hi aboquem massa pot cremar les plantes– i com aprofitar les pedres que hi ha als camps per filtrar millor l’aigua”, entre altres tècniques i consells. Tot i que de moment només se n’ha programat una sessió, la consellera de l’Àrea Social, Francesca Guerrero, apunta que la formació podria ampliar-se. “No descartem fer més tallers si veiem que hi ha algun aspecte que es pot reforçar”, explica.
És la primera vegada que el comú organitza un curs de cultiu per a la gent gran de la parròquia. “A part de cedir-los un hort, volem que els padrins puguin treure’n més profit. És per això que hem organitzat aquest taller”, detalla Molné.
No es tracta, però, de la primera activitat que la corporació ha proposat als padrins per dotar de valor afegit els horts socials. “Cada dos anys mirem d’enriquir el projecte. La darrera vegada vam fer un llibre de receptes elaborades amb productes de l’hort. La idea va agradar molt a tothom qui va participar-hi”, explica la consellera.
La Massana va repartir les parcel·les i va entregar les claus dels horts socials dimecres d’aquesta setmana al matí en un acte a la casa pairal. Nou padrins van mostrar-se interessats en el projecte. La cònsol major, Olga Molné, acompanyada per la consellera Guerrero i la representant de Fundació Reig, Ester Segura, van ser les encarregades de lliurar-los les claus. El projecte d’horts socials està plenament consolidat, ja que passa per la tretzena edició. La iniciativa té l’objectiu d’afavorir l’activitat física i les relacions socials, a través d’una activitat saludable que, a més, permet tenir la satisfacció de cultivar les pròpies verdures.