La xarxa de fred i calor de FEDA serà operativa a l'estiu
La infraestructura proveirà els edificis comunals de les zones del Prat del Roure i el Prat Gran i les torres del Clot d’Emprivat
El director general de FEDA, Albert Moles, va anunciar ahir al matí en roda de premsa al comú d’Escaldes-Engordany que la xarxa de fred i calor de la parròquia es posarà en marxa aquest estiu. La infraestructura es preveu que generi l’equivalent al consum energètic de 740 llars i que permeti estalviar 1.300 tones d’emissions de diòxid de carboni cada any, una xifra que correspon als gasos que generen entre 600 i 700 vehicles de motor de combustió. Les obres de construcció de la xarxa van començar a final de juliol de l’any passat i FEDA hi ha invertit un total de 4,5 milions d’euros.
La xarxa, d’una longitud de 950 metres, proveirà els edificis comunals de les zones del Prat del Roure i del Prat Gran i les noves edificacions del Clot d’Emprivat. L’objectiu de la cònsol major, Rosa Gili, és que “en el futur proper” el cent per cent dels edificis del comú s’alimentin amb energia neta de la xarxa de FEDA, incloent-hi les piscines i casa comuna. “Ara és necessari apostar per energies més netes i deixar de fer-ne servir de fòssils”, va remarcar Gili. El desplegament de la xarxa s’emmarca en el conveni de col·laboració entre el comú i FEDA per optimitzar els recursos energètics de la xarxa de fred i calor de la parròquia, que es va signar ahir.
Més zones
Per la seva banda, Moles va recordar que FEDA va aprofitar les obres de la separativa d’aigües a la part alta de l’avinguda Fiter i Rossell per instal·lar-hi el tub de la xarxa de fred i calor. El director general de la parapública va apuntar que els edificis que ho vulguin “podran començar a connectar-s’hi a poc a poc”. Gili i Moles van expressar la voluntat d’ampliar la xarxa a altres punts de la parròquia. “Com més zones d’Escaldes puguem abastir amb la xarxa de fred i calor, millor”, va afirmar el directiu de FEDA.
El conveni entre les dues parts també formalitza l’ampliació de l’espai situat sota el pont dels Dos Valires que va cedir-se el febrer de l’any passat a la parapública perquè hi instal·lés la central que alimenta la xarxa, equipada amb bombes de calor i refredadores altament eficients. Segons un acord previ entre les dues parts signat el 2018, l’espai cedit era una zona verda del Prat del Roure. Com que el comú va considerar que aquesta ubicació no era la més adequada arran de la manca d’espais verds a la parròquia, el conveni va renegociar-se quan Gili va accedir al consolat.
Pel que fa a la resta de xarxes de fred i calor que FEDA promou arreu del país, Moles va assenyalar que aquest any s’ampliarà la xarxa d’Andorra la Vella fins a l’antic camí ral i el carrer Prat de la Creu. El director general de la parapública també va explicar que el projecte per construir una xarxa alimentada amb biomassa a Sant Julià de Lòria està en fase d’estudi i que l’empresa treballa de bracet amb el comú d’Encamp per definir el traçat dels tubs de la xarxa que es projecta al Pas de la Casa.
FEDA ANALITZARÀ QUIN ÉS EL POTENCIAL ENERGÈTIC DE L'AIGUA TERMAL DE LA PARRÒQUIA
FEDA portarà a terme un estudi per avaluar la possibilitat d’aprofitar l’aigua termal de la parròquia com a font d’energia. Tècnics de l’empresa i del comú treballaran conjuntament per estudiar la xarxa termal i, si determinen que genera un excedent energètic, es plantejarà com pot aprofitar-se per a la xarxa de calor. La redacció de l’estudi és un dels punts inclosos en el conveni de col·laboració que van signar ahir Gili i Moles. Els tècnics començaran a treballar en l’informe durant les properes setmanes, segons va apuntar el director general de l’energètica. Els resultats està previst que es facin públics d’aquí a “entre tres i sis mesos”, va puntualitzar el director general de FEDA. L’aprofitament de l’aigua termal com a font d’energia permetria millorar l’eficiència de la xarxa de calor de la parròquia i ajudar a reduir la dependència energètica del Principat.