Allau de sol·licituds per poder edificar en terrenys d'Escaldes

Gili reconeix que han augmentat les demandes per poder construir però ho atribueix al boom del sector a tot el país

Rosa Gili en una reunió de poble d'Escaldes-Engordany.Fernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú d’Escaldes-Engordany ha registrat en les darreres setmanes un increment de les sol·licituds de llicències urbanístiques. Segons va afirmar en declaracions al Diari la cònsol major escaldenca, Rosa Gili, el creixement del nombre de projectes immobiliaris és "generalitzat" a tota la parròquia. Això fa pensar a la màxima responsable comunal que la causa de l’augment és el boom d’obra nova que viu el sector arreu del Principat.

Un dels factors que podria haver incentivat la presentació de sol·licituds és l’anunci, fet per Gili, que el comú es planteja modificar el Pla d’Ordenació i Urbanisme Parroquial (POUP) per reordenar el desenvolupament del Clot d’Emprivat. Tot i que Gili ha reiterat que no impulsarà una modificació normativa si no té el suport de la majoria de propietaris de la zona, l’horitzó d’un canvi en el futur proper de les regles de joc podria haver-los convençut d’avançar els projectes abans no sigui massa tard. Gili, per la seva part, va assegurar que ara com ara no té prou informació per saber si l’anunci del comú ha influenciat els propietaris. Un dels objectius de Gili en relació al Clot d’Emprivat és que el creixement urbanístic no faci impossible de mantenir-hi un pulmó verd per a tots els ciutadans. La cònsol major va remarcar que comprar els terrenys del Prat del Roure perquè continuïn sent públic és una opció que “no està sobre la taula”, ja que les propietats tenen un preu de mercat que el comú no pot assumir. La solució, si és que n’hi ha, passarà necessàriament per la negociació i l’entesa. “Estem en converses amb els propietaris i de moment avancem en el bon camí”, va limitar-se a dir la cònsol major.

La proposta de Gili és que els terrenys corresponents a l’alliberament d’espai públic es concentrin en un mateix punt per poder crear una gran zona verda a la zona. La cònsol major també ha suggerit als propietaris d’ampliar el percentatge per aquest concepte, del 15% actual al 50%, i reduir les construccions en altura i permetre fer-les més amples per mantenir-ne el volum edificable. Gili està convençuda que la proposta acabarà convencent els propietaris. “Els immobles tindran més valor en el futur si donen a un espai verd que no pas si estan envoltats de ciment”, els recorda en les trobades que mantenen regularment. La fesomia actual del Clot d’Emprivat va començar a gestar-se fa quatre anys, quan la majoria demòcrata que aleshores governava el comú va anunciar una revisió del POUP que permetés alçar edificis de fins a 20 plantes, inèdits al Principat, en aquesta zona de 8.600 metres quadrats. Actualment el comú està lligat de peus i mans pel POUP del 2018, que no es podrà tornar a replantejar fins al 2024, després dels sis anys que fixa la Llei General d’Ordenació del Territori i Urbansime.

tracking