Cairat reivindica una carta del paisatge per ordenar l'urbanisme
El document s’hauria de basar, segons el conseller, en un estudi acurat de la capacitat de càrrega dels recursosS
El conseller del grup de la minoria al comú de Sant Julià de Lòria Cerni Cairat afirma que la parròquia necessita dotar-se d’una carta del paisatge. Aquest document, explica Cairat, no tindria un caràcter normatiu equivalent al pla d’ordenació i urbanisme parroquial (POUP), però sí que permetria “ordenar i orientar” la política urbanística comunal. El text, tal com el concep el conseller de Desperta Laurèdia, hauria de definir les categories de classificació del sòl –agrícola, industrial, natural, rural i urbà–, així com els usos permesos i prohibits en cadascun d’aquests espais. “A Sant Julià hi ha certa arbitrarietat referent al que es pot i el que no es pot fer en matèria d’urbanisme. La carta del paisatge ajudaria a resoldre el problema”, sosté.
La definició dels usos permesos en cada zona de la parròquia s’hauria de basar en un estudi acurat dels recursos i de les possibilitats de creixement de la parròquia, recorda Cairat. El conseller de Desperta Laurèdia explica que avui dia el comú no disposa de la informació necessària per avançar-se a l’evolució de la parròquia durant els propers anys i poder planificar-ne “amb rigor” el desenvolupament urbanístic. “S’han fet algunes projeccions demogràfiques, però no tenim res més que aquests estudis”, assegura. El conseller afirma que “cal conèixer bé quins són els recursos hídrics de la parròquia”, així com “la capacitat de càrrega de les carreteres” secundàries que recorren el terme de Sant Julià, el manteniment de les quals és competència comunal. És una anomalia, conclou Cairat, que el comú encara no disposi d’aquesta informació. En aquest sentit, recorda que en l’últim any altres corporacions, com les de Canillo i Ordino, han encarregat estudis sobre els recursos hídrics de la parròquia amb l’objectiu d’ajustar el creixement poblacional a les capacitats del territori.
Cairat posa d’exemple de “l’arbitrarietat” que caracteritza, segons la seva opinió, la política urbanística de la majoria la “forma” com va modificar-se el POUP –de moment només amb caràcter provisional– en la sessió de consell de comú de dimarts per limitar els usos a la zona de la Peguera. En aquest paratge de la parròquia, on hi ha un conjunt de bordes envoltades de prats de muntanya i bosc, el POUP no hi permetia fins ara l’ús rural, però sí construir-hi una estació de servei i un taller de reparació de vehicles, entre d’altres. La proposta de modificar el POUP va ser dels mateixos veïns amb propietats a la zona, que en una carta adreçada al cònsol major, Josep Majoral, van incloure una llista amb els usos que volien que s’eliminessin i es permetessin a la Peguera.
Tot i que Cairat està d’acord amb “el fons” de la modificació –Desperta Laurèdia hi va votar dimarts a favor–, considera que l’ordenació dels usos dels terrenys de la parròquia s’hauria de resoldre “sistemàticament” amb una carta del paisatge “i no cas per cas, tal com s’ha fet fins ara”. La manca d’una carta del paisatge, recalca, “ens impedeix d’imaginar i planificar una parròquia més ordenada”.
Discrepàncies
Cairat recorda que la proposta de dotar Sant Julià de Lòria d’una carta del paisatge “ve de lluny”, ja que és un dels punts que Desperta Laurèdia va incloure al programa electoral amb què va presentar-se a les comunals del desembre del 2019. “Vam incloure la proposta preveient que durant el mandat es revisaria el POUP”, apunta.
El conseller és escèptic sobre les possibilitats d’arribar a un acord amb l’equip de govern per consensuar una carta del paisatge parroquial. “Defensem un model urbanístic contraposat al de la majoria. Unió Laurediana-terceravia. Ells consideren que no cal fer cap matís al principi que qualsevol terreny privat és edificable. Nosaltres defensem un model de creixement lent, ja que entenem que la capacitat de càrrega dels recursos de la parròquia és limitada. No soc optimista que puguem arribar a un acord”, detalla.
CLAUS
1 Un text per “ordenar” l’urbanisme
La carta del paisatge hauria de definir les categories de classificació del sòl i els usos permesos i prohibits en cadascun dels espais.
2 Límits dels recursos de la parròquia
Un dels criteris que hauria de ser fonamental, segons Cairat, per planificar l’urbanisme és la capacitat de càrrega dels recursos de la parròquia.
3 Dos models de política contraposats
El conseller de Desperta Laurèdia admet que els models de desenvolupament urbanístic de la minoria i la majoria són “contraposats”.