Escaldes-Engordany
El cost del projecte Caldes pot enfilar-se als 5 milions
La instal·lació de l’artista Javier Balmaseda és un homenatge a l’aigua termal, font del creixement econòmic de la parròquia
La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, va apuntar ahir al migdia en roda de premsa que “tot i que es fa difícil de preveure”, el cost final de la instal·lació artisticourbanística L’aigua i la forma, del creador cubà resident a Andorra Javier Balmaseda –eix central del projecte Caldes–, podria enfilar-se fins a cinc milions d’euros, dos més dels previstos en el pressupost inicial. Gili va confirmar que el plec de bases del projecte sortirà a concurs “aquesta setmana o la que ve” i que els treballs començaran, si no hi ha cap imprevist d’última hora, al setembre i s’allargaran un any. Si es compleix aquesta previsió, doncs, Gili podria inaugurar l’obra abans del final de mandat.
El projecte Caldes té com a objectiu transformar la zona històrica d’Escaldes, avui relegada a un segon pla arran de la puixança comercial de la resta de barris de la parròquia, en un pol d’atracció de visitants, locals i estrangers, i de noves oportunitats econòmiques. “La part alta d’Escaldes és un espai amb un potencial comercial i turístic molt important. Esperem que el projecte Caldes incentivi l’obertura de nous comerços”, va destacar Gili.
HOMENATGE AL TERMALISME
L’obra de Balmaseda té com a eix vertebrador l’aigua termal. L’artista va recordar en roda de premsa que el termalisme és l’activitat al voltant del qual va desenvolupar-se, a partir de mitjan segle XIX, la indústria turística moderna de la parròquia i, gràcies a aquest primer impuls, la del conjunt del país.
L’inici del recorregut que dibuixa la instal·lació creada per Balmaseda comença a la placeta del Madriu, al costat de l’hotel Carlemany. En aquest espai s’hi alçarà una escultura-font de set metres d’altura feta amb banyeres, tubs i aixetes inspirada en l’estètica de principi de segle XX, marcada pels estils art-déco, industrial i modernista. “L’aigua termal és l’origen, l’essència d’on surt l’abundància de la parròquia. És per això que les banyeres sobreïxen d’aigua i des d’aquí es desenvolupa tota l’obra cap a l’infinit”, va explicar Blamaseda en roda de premsa.
A través del fil conductor de l’aigua l’obra s’expandeix fins al pont d’Engordany, passant per la font del Roc del Metge, la plaça dels Safarejos i el passeig del riu. Una xarxa de canalitzacions, proveïda d’aixetes de bronze i d’uns safaretjos en forma de cascada, baixarà fins a la plaça Santa Anna. També hi haurà basses d’aigua calenta, amb què els visitants podran interactuar.
Els treballs inclouen, a més, la instal·lació d’un paviment nou, la remodelació de la part baixa de l’Espai Caldes i la millora dels accessos a la zona dels horts d’Ensucaranes. A fi de maximitzar la seguretat a la zona, sobretot per als vianants, s’hi reduirà la velocitat màxima permesa als vehicles. De nit els principals elements de l’espai es reforçaran amb la il·luminació. La llum també servirà per posar en valor els ponts històrics d’Engordany i de la Tosca, que es rehabilitaran en paral·lel a la transformació de la part alta d’Escaldes en una obra d’art a l’aire lliure. “Creiem en el triangle format per Caldea, el Madriu i Caldes. El projecte Caldes no tan sols és de la parròquia, sinó del conjunt del país”, va afirmar Gili.