Reportatge
Cuinar no és malbaratar
El comú de La Massana posa en marxa una estratègia a mitjà i llarg termini per transformar la parròquia en l’epicentre de la gastronomia sostenible del Principat.
Segons els càlculs de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO), el 2019 van malbaratar-se al món 931 milions de tones de menjar, una xifra equivalent al 17% de la producció global d’aliments. La FAO també assenyala que el mateix any va perdre’s el 14% dels aliments del món i van perdre’s abans d’arribar al consumidor, i que el malbaratament va ser el responsable del 6% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Aquestes xifres encara són més greus si tenim en compte que mentrestant uns 690 milions de persones van passar fam.
Tot i que la capacitat de les institucions del Principat per capgirar aquesta realitat són, certament, limitades, el comú de la Massana està convençut que cada gest, per petit que sigui, és important. És per aquesta raó que ha traçat un pla ambiciós per transformar la parròquia en l’epicentre de la gastronomia sostenible.
El projecte es desenvoluparà a mitjà i llarg termini en set etapes diferenciades, però alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible promoguts per les Nacions Unides en el marc de l’Agenda 2030.
Els primers passos del projecte arrencaran amb la investigació de la situació actual de la gastronomia a la parròquia. A partir d’aquest diagnòstic, el comú treballarà conjuntament amb el sector en el desenvolupament d’una estratègia per promoure la cuina tradicional i de temporada i els productes locals. La corporació també prepararà guies de gastronomia sostenible especialitzades per a l’ús del gremi restaurador i hoteler i organitzarà cursos de formació per als treballadors i empresaris del sector. El comú, finalment, promourà l’educació en la reducció del malbaratament alimentari entre els infants i les escoles de la parròquia i hi involucrarà el conjunt de la població mitjançant campanyes de conscienciació.
EL TURISME , UN DELS PILARS
Tot i que les llars generen, segons indiquen els càlculs de la FAO, prop del 60% del malbaratament alimentari mundial, el pes de l’activitat turística i, especialment, de la restauració i l’hoteleria en l’economia de la parròquia fan encara més important, a parer del comú, la participació del sector en l’estratègia per promoure una gastronomia més sostenible. En aquest sentit, fonts de la corporació massanenca van recordar al Diari que més d’un terç de la despesa dels turistes es dedica al menjar. Tenint en compte, doncs, el rol d’aquests sectors com a impulsors del creixement econòmic de la parròquia, és imprescindible, va apuntar el comú, fer-los partícips de l’estratègia. L’objectiu és que els negocis s’impliquin en un objectiu compartit i facin de facilitadors del desenvolupament sostenible.