Capesa planteja cobrar un forfet als grans consumidors d'aigua

La companyia assegura que ha detectat un repunt en el consum durant l’època del regadiu

El Valira al pas per Escaldes.FERNANDO GALINDO

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Capesa vol frenar els usuaris que utilitzen el servei d’aigua destinadada al consum humà per regar cultius de tabac. El director general de l’empresa, Eduard López Mirmi, assegura que, si bé “és una qüestió que encara està molt verda”, “cal fer alguna cosa per limitar aquests pics de malbaratament”. Segons López Mirmi, a Escaldes s’ha detectat un increment sobtat del consum d’aigua durant el període de regadiu de les plantacions de tabac. “És molt fàcil regar amb un comptador d’aigua que és barata”, critica el director general, que planteja un possible forfet per a aquells consumidors que superin un límit establert. “La clau passa per fixar què vol dir consumir de més, nosaltres calculem que s’ha de multiplicar per dos el consum habitual i si se sobrepassa penalitzar-ho, perquè s’ha demostrat que si no es toca la butxaca no funciona”, defensa el responsable de Capesa.

INFRAESTRUCTURA AL LÍMIT

La zona que genera principal preocupació és la de Can Diumenge, la qual s’alimenta de l’aigua provinent del Madriu, amb diferents dipòsits, mitjançant una canonada subterrània. Aquesta infraestructura té una capacitat màxima de 1.300 metres cúbics, cosa que limita el consum màxim que es pot abastir la població. Així, segons les dades de Capesa, durant la temporada en la qual no s’ha de regar, la mitjana de consum és de 600 metres cúbics, mentre que divendres passat ja es va registrar un consum de 900 metres cúbics. “Aquestes quantitats no fan perillar la infraestructura, però sí que encenen les alarmes”, remarca López Mirmi, que recorda que el que fa Capesa és fer un plantejament a llarg termini tenint en compte també el creixement urbanístic de la parròquia. En aquest sentit, el director general reconeix que aquest increment de consum permet facturar més a l’empresa, però considera que “la finalitat de Capesa és oferir un servei públic, per això creiem que l’aigua que va destinada al consum humà s’ha d’utilitzar només per a això”. A més, López Mirmi també afirma que l’aigua de Capesa està clorada, un element que no és beneficiós per a les plantacions.

D’altra banda, el directiu de la companyia explica que ja ha avisat la cònsol major d’Escaldes, Rosa Gili, que la infraestructura actual d’abastament d’aigua té un límit per a 30.000 persones. “Jo imagino que els responsables ja faran una previsió del creixement urbanístic i la pressió que això implica sobre el sistema”, assegura López Mirmi, que recomana que la població de la parròquia d’Escaldes-Engordany no superi els 20.000 habitants, per així poder donar marge també als pics que es puguin produir durant els caps de setmana arran de l’arribada de turistes.

CAPESA TANCA L'EXERCICI AMB UN BENEFICI DE 169.918 EUROS

La societat que gestiona el subministrament d’aigua potable a Escaldes-Engordany, Capesa, va tancar l’exercici amb uns beneficis de 169.918 euros. Això suposa un increment del 8,33% respecte al tancament del 2020, quan la companyia va generar un benefici de 156.000 euros. Segons detalla el director general de Capesa, Eduard López Mirmi, l’assemblea va aprovar que els beneficis es destinessin a reserves voluntàries a causa del pagament de despeses bancàries a què l’empresa està fent front. D’altra banda, l’assemblea general també va optar per no repartir dividends, però va incrementar el preu de l’acció fins a 49,65 euros. Així, el preu s’incrementa de 2,65 euros respecte al preu anterior, fixat en 47 euros per acció. “No hem donat dividends aquest any, però el preu de l’acció s’ha incrementat, fet que és positiu per als nostres accionistes”, defensa López Mirmi, que assegura que “tenim un pressupost equilibrat”. Pel que fa a les inversions, el director general recorda que hi ha obres en curs, com el nou dipòsit a Engolasters, el sistema de bombament de la mateixa zona o les millores a les sales de vàlvules. En relació amb els preus, reconeix que no s’ha pres cap decisió de cara al pròxim curs, però recorda que “estem per sota de l’IPC i acostumem a fer una pujada del 2%”.

tracking