El comú començarà a fer l'anàlisi de la femta canina aquesta tardor

El 76% dels propietaris de gossos de la parròquia ja han inscrit la seva mascota al cens d’ADN amb què s’identificaran els incívics

Gossos al carrer.ARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La cònsol menor d’Ordino, Eva Choy, va confirmar ahir en declaracions al Diari que el comú començarà a recollir la femta dels gossos i a analitzar-ne el perfil genètic per comparar-la amb la base de dades i identificar-ne l’animal i el propietari “si tot va bé cap a la tardor”. Choy va afirmar que la segona fase del projecte de genotipatge dels gossos, que té la voluntat “d’evitar comportaments incívics” i que impulsen totes les corporacions comunals amb l’excepció d’Escaldes-Engordany, es posarà en marxa després de les sessions de formació que haurà de cursar al setembre el personal encarregat de fer el control dels excrements.

La mandatària va recordar que el genotipatge caní no és una mesura “sancionadora i recaptatòria”. Choy va assenyalar que la majoria de propietaris de gossos són “cívics” i ja han inscrit les seves mascotes al registre d’ADN. De fet, la número dos del comú ordinenc va detallar que el 76% dels ciutadans de la parròquia que tenen un gos en propietat l’han inscrit al registre. Com que aquesta xifra supera el mínim del 75% que va fixar l’empresa a què van adjudicar-se les anàlisis perquè el projecte sigui viable, el comú ha considerat que la tardor d’aquest any –després de les vacances d’estiu i del període de formació dels treballadors al setembre– és el moment adequat per posar en marxa la fase dos de la campanya.

Què passarà amb els propietaris de gossos que no hagin inscrit la mascota al registre d’ADN? Segons va explicar la cònsol menor, si no ho han fet abans del 15 d’agost s’arrisquen a ser sancionats pels treballadors encarregats de fer el control dels excrements. Per recordar-los que tenen l’obligació de completar el tràmit, el comú d’Ordino enviarà aquests dies una carta als propietaris en què els indica que disposen d’una vintena de dies per registrar les seves mascotes i els alerta de les multes a què s’exposen en cas que encara no hagin fet el genotipatge.

Controls

Els comuns implicats en el projecte –Canillo, Encamp, Ordino, la Massana, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria– van finançar el registre del perfil gentètic dels animals fins al passat 15 de juny. Des d’aleshores, els costos dels tràmits els han hagut d’assumir els propietaris. La campanya de gratuïtat del genotipatge va posar-se en marxa el 2021 amb la voluntat d’incentivar la participació en el registre.

A part de permetre identificar les actituds incíviques dels propietaris, com ara els abandonaments i la dexadesa a l’hora de recollir els excrements de la via pública, els comuns defensen que el registre de l’ADN caní facilitarà recuperar l’animal en cas de pèrdua o robatori.

EL PROJECTE

L’objectiu principal

L’objectiu principal del projecte és castigar les actituds incíviques dels propietaris, com ara no recollir els excrements del gos.

L'inici dels controls

El comú començarà a fer el control dels excrements a la tardor, un cop s’hagin format els treballadors encarregats dels controls.

La majoria, inscrits

El 76% dels ordinencs que tenen un gos en propietat ja han inscrit la seva mascota al registre que en recull el perfil genètic.

tracking