Reportatge

Al so del Contrapàs

Andorra la Vella va ballar ahir la tradicional dansa acompanyant l'Esbart Dansaire que compleix 40 anys. Per commemorar l’aniversari, van estrenar un nou vestuari carregat de simbolisme.

El cap de Govern i altres autoritats ballen el Contrapàs a la plaça del Poble d'Andorra la Vella.SFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Andorra la Vella ha ballat, un any més, al so del Contrapàs. I és que ja fa quatre dècades que la capital celebra el diumenge de Festa Major amb aquesta dansa, que ja és més que una tradició. “Penso que és el nucli, el cor de la Festa Major” va admetre ahir al migdia Conxita Marsol després d’unir-se al ball que es va celebrar al bell mig de la plaça del Poble.

Enguany, la cita va ser especial, perquè va vestir un aire renovat. I és que l’Esbart Dansaire d’Andorra la Vella va voler celebrar el 40è aniversari estrenant vestuari. Amb tonalitats inspirades en la natura i una roba més lleugera, la nova indumentària ha sabut adaptar-se a les noves tendències i, sobretot, a les noves temperatures, cada cop més altes. Així, malgrat la calor que assolava a la plaça del Poble ahir al migdia, els dansaires van poder fer l’exhibició una miqueta més frescos.

Ara bé, la modernitat no és antònim de tradició. I és que un dels reptes als quals han hagut de fer front les dissenyadores que s’han encarregat del projecte, l’Anna Mangot i la Maria Solsona, ha estat mantenir l’essència de l’esbart en els nous models. Així, les modistes no només han aconseguit mantenir els elements més tradicionals, sinó que inclús n’han recuperat de perduts, com ara la ret i les mitenes de les noies.

Les modistes van explicar que aquests vestits no són simples teles, sinó que estan carregats d’història, perquè porten estampades la tradició i folklore que rodegen l’esbart. “De lluny, l’estampat de les faldilles i armilles sembla floretes, però són els gegants, els cap grossos, la música de la cobla, els dansaires i les vigatanes”, explica Solsona. Tot plegat, una declaració d’intencions per apropar la cultura popular a les pròximes generacions.

Però l’acte d’ahir també va ser especialment emotiu per l’homenatge que la Gresca Gegantera va retre a l’Arnau Castellón, el jove de 22 anys que al gener va morir en un accident de trànsit a Peramola. Ell el va ballar l’any passat i enguany ho han fet la seva mare i el germà. Així, en Carlemany i l'Ermessenda van ballar cofois en record al geganter.

Després del ball de gegants, les autoritats i ciutadans van compartir el Contrapàs. “Cada vegada el vol ballar més gent i es fa difícil fer-ho entre tots.”, va exclamar Marsol, que celebrava una Festa Major sense incidents, tot i haver acollit “un dels concerts més multitudinaris de la història d'Andorra la Vella i del país”, fent referència al d’Oques Grasses. Dissabte a la nit, la plaça Guillemó es va omplir de gom a gom, plena de grans i joves amb ganes de gaudir de la música i espectacle del grup català. Les dues aturades que els problemes elèctrics van ocasionar a l’actuació no van aconseguir fer decaure els ànims dels músics. Tampoc ho van fer els del públic, que es va entregar al 100% a cada estrofa i melodia.

L'esbart va estrenar un vestuari renovat.

tracking