rEPORTATGE
El misteri del cap de l'Ossa
Els experts encara es demanen quin és el secret ocult que s’amaga darrere la bona conservació de la màscara del Ball de l’Ossa d’Ordino, el cap real d’un ós que es va caçar fa segles.
Ningú sap ubicar amb certesa els orígens del Ball de l’Ossa d’Ordino. I encara que el primer document gràfic on apareixen uns joves de la parròquia representant l’escena correspongui a principis del segle passat, no es pot negar que la tradició pugui venir encara de més lluny. En aquest sentit, no son pocs els espectadors que al llarg dels anys s’han preguntat i s’han deixat sorprendre per un dels elements que criden més l’atenció de la posada en escena: el cap de l’ossa que llueix sempre com a element icònic el protagonista del ball. Una màscara centenària que, segons la dita popular, és el cap real d’un ós dissecat. Concretament, de l’últim ós que algun dels caps de casa caçadors Areny Plandolit o Rossell –la família varia en funció de la versió– va abatre a la parròquia d’Ordino. Una teoria, però, que una vegada contrastada, sembla tenir més part imaginària que real. “No és cert que estigui dissecada”, desmentia ahir el president de l’Associació de Cultura Popular d’Ordino Albert Roig, tot i confirmar que sí que es correspon al cap real d’un ós. “En el seu moment, algú en va buidar l’interior i la màscara s’ha conservat, fins avui, amb les dents” detallava. La incògnita real, per a Roig i per altres professionals que han pogut estudiar la màscara d’aprop, però, és la seva pervivència al pas del temps. “Realment no ha patit un gran deteriorament”, assegurava Roig. “Recordo com el mateix director de Patrimoni va manifestar la seva perplexitat”, afegia en relació al cap del mamífer, que en aquests moments ja es troba visiblament deformat. En aquest sentit, Roig proposava com a possible explicació que la forma en què s’ha guardat la màscara podria haver contribuït a la seva bona conservació. “Durant els primers anys, els actors que representàven l’ossa eren els mateixos encarregats de custodiar la màscara a casa seva”, explicava. “Sospitem que la guardaven en armaris o caixes”, afegia.
Ara, l’artesà especialista en bestiari festiu, Arnau Codina, ha començat aquesta setmana els treballs de modelatge per crear una rèplica exacta del cap de l'ossa amb material sintètic, que s’havia degradat amb el pas del temps i havia deixat de ser pràctica per a les representacions. La nova màscara estarà feta a partir de fibra de vidre i resina, materials resistents al pas del temps i a la humitat. “L’objectiu és crear un objecte pràctic i no pas museístic”, va assegurar ahir Codina. Per això, l¡artesà ha eliminat en la nova màscara tots els elements que no són útils per a la seva funció, com les dents.
Per altra banda, el president de l’Associació de Cultura Popular va anunciar que de cara a l¡octubre s¡obrirà una convocatòria per a tots aquells ordinencs que es vulguin presentar com a candidats a ser el personatge de l’ossa en el proper ball. L’antic cap de l’Ossa es conservarà en algun espai de la parròquia com a símbol del patrimoni cultural i històric d’Ordino.