tradicions
Encamp recupera l'Aplec de la Sardana
La tradició es recupera dos anys després de pausa per la pandèmia
Encamp ha recuperat aquest cap de setmana l’Aplec de la Sardana, després del parentèsis de dos anys que la pandèmia de la covid va obligar a fer. La meteorologia va donar una treva a la parròquia, que va poder celebrar l’emblemàtic concurs de colles a la plaça dels Arínsols, aplegant-hi més de 200 persones. “Avui, després de dos anys de pandèmia recuperem el concurs de colles sardanistes”, va celebrar el conseller de Cultura i Afers Socials, David Cruz Garcia, detallant que “és el 27è concurs, amb cinc colles i unes 200 persones que ens acompanyen”.
El concurs va comptar amb la participació de cinc colles provinents de diferents llocs de Catalunya: la Colla Sabadell, de Sabadell; la Colla Continuïtat, de Terrassa; la Colla Enèrgica, d’Esparraguera; la Colla Fonts de Valldans, de Ponts, i la Colla Amunt i Crits, també de Terrassa. Després d’una competició molt renyida, la Colla Sabadell es va proclamar guanyadora del certamen i va rebre el premi per part del cònsol menor, Jean Michel Rascagnères i del conseller de Cultura i Afers Socials, David Cruz. Tant Rascagnères com Crux no van poder amagar la satisfació i alegria que els va omplir el fet d’haver pogut recuperar aquesta tradició i, especialment, d’haver-ho fet amb una participació tan elevada.
Les ballades de sardanes van continuar ahir a la nit, a la plaça amb la cobla La Flama de Farners. Avui, a partir de les 10.30 del matí i a les 16.30 hi haurà ballada de sardanes amb les cobles La Flama de Farners i la Jovenívola de Sabadell.
El dia d’ahir va ser una jornada plena d’activitats a la parròquia d’Encamp. Així, a les 12 h del migdia, un gran nombre de persones es van reunir davant l’Oficina de Turisme per participar a les visites teatralitzades de la Mosquera. De la mà de dues actrius, els veïns van poder fer un viatge al segle XX per conèixer com era la vida quotidiana d’aquest poble gràcies als murals que l’artista Samantha Bosque ha pintat a les portes i façanes de les cases. El comú va celebrar la participació en aquesta activitat, que s’oferirà tots els caps de stemana de setembre a les 12 h.
MARE DE L’ORATORI
La parròquia encampadana també va celebrar ahir al matí la Diada de la Mare de Déu de l’Oratori. Com cada primer cap de setmana de setembre, l’oratori de les Bons va ser l’escenari d’una de les tradicions més arrelades de la parròquia encampadana.
La cònsol major, Laura Mas, i diversos consellers comunals, van assistir a la jornada que va comptar amb la tradicional ofrena floral i la cantada dels goig. La pregària va ser oficiada per mossèn Antoni Elvira i va aplegar un bon nombre d’encampadans que, tot i les inclemències del temps, no es van voler perdre aquesta tradicional festivitat. L’acte va cloure amb una ballada de sardanes, que va servir per començar a escalfar motors de l’aplec.
L’Oratori de les Bons se situa a la part alta de la zona de les Bons, a l’inici de l’antic camí ral de Canillo. Segons explica la llegenda, el van construir tres pagesos durant el segle XIX fruit d’una promesa que van fer a la Mare de Déu.