La policia demana col·laboració ciutadana per l'atac al roc de les Bruixes
La bretolada identificada és una incisió al centre dels gravats que els tècnics consideren "irreparable"
La policia està investigant l'atac vandàlic als gravats del roc de les Bruixes, datats de l’edat del bronze, i demana que "si algú ha estat testimoni dels fets o té informació al respecte es pot posar en contacte amb el Grup de Delictes contra el Patrimoni" per telèfon o per correu electrònic.El ministeri de Cultura va fer públic dimarts l'atac del qual Govern va tenir constància la nit de diumenge 4 de setembre, quan una ciutadana va advertir el departament de Patrimoni Cultural de l’aparició d’unes incisions recents als gravats, situats al poble de Prats i declarats bé d’interès cultural en la categoria de jaciment arqueològic.
Segons va informar l’executiu en un comunicat, tècnics del departament de Patrimoni Cultural van desplaçar-se al lloc dels fets dilluns a primera hora del matí per constatar i documentar l’agressió al jaciment. Es tracta d’una incisió al centre dels gravats de tres centímetres d’altura i dos d’amplada que dibuixa un rombe vertical i les seves diagonals. Govern assegura que la cicatriu que s’ha fet al jaciment és “irreparable”.
EN MANS DEL COS D’ORDRE
L’executiu va assegurar que immediatament de tenir coneixement de la bretolada el ministeri de Cultura va cursar denúncia a la policia. El cos d’ordre ja ha iniciat el procés d’investigació per mirar d’identificar l’autor dels fets. D’altra banda, va apuntar que els tècnics de Patrimoni Cultural encarregats de documentar l’atac “estan valorant en aquests moments la possible minimització de les incisió” i estudiant quines mesures es poden prendre per protegir el jaciment d’altres atacs.
El Govern, finalment, va fer una crida a respectar el patrimoni. El ministeri de Cultura “condemna de forma contundent els atacs al patrimoni” i “demana a la ciutadania respecte per aquests elements històrics”, va afirmar l’executiu en el comunicat. El Govern va afegir que “malauradament s’han registrat” atacs al patrimoni “de forma massa recurrent els darrers mesos”. Finalment, va recordar que la “responsabilitat” de conservar el patrimoni no és exclusiva de l’administració pública, sinó que és “compartida per institucions i ciutadania”.
Situats al sud del veïnat de Prats, els gravats del roc de les Bruixes són un santuari funerari de l’edat del bronze i una de les primeres mostres d’escriptura que es conserven en el territori del Principat. Redescobert el segle XX per l’estudiós Pere Canturri, el nom del jaciment arqueològic fa referència a la interpretació popular de les traces en la roca, que suposadament són les marques deixades per les urpes del dimoni en la lluita que va mantenir amb les bruixes medievals de Canillo.
GRAFIT SIGNAT AL DOLMEN DE LA CABANA DEL MORO
El roc de les Bruixes no és l’únic jaciment que ha estat malmès per l’incivisme aquesta setmana a les nostres contrades. Diumenge un grup d’excursionistes va descobrir, en una visita organitzada per l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat de la Seu d’Urgell, que el dolmen de la Cabana del Moro, un dels tres que es conserven a Bescaran, estava cobert amb un grafit de grans dimensions. El dolmen és un monument megalític d’uns 4.000 anys d’antiguitat. El grafit ha estat fet amb pintura vermella i conté el nom del presumpte autor de la bretolada escrit en lletres majúscules, així com l’any “2022”.