camps de neu
Saetde sol·licita una nova concessió de les pistes per a 50 anys més
La proposta de la societat que gestiona el domini de Pas de la Casa-Grau Roig inclou inversions per fer créixer les pistes al Maià
Saetde, la societat que gestiona les pistes d’esquí de Pas de la Casa-Grau Roig, ha presentat una sol·licitud al comú d’Encamp per gestionar el domini, de 2.632 hectàrees de superfície, per un període de 50 anys més. “Ens vàrem comprometre a atorgar una nova concessió que garantís el desenvolupament del Pas de la Casa i Encamp”, va recordar ahir al matí la cònsol major encampadana, Laura Mas, en la roda de premsa per anunciar que la corporació ja ha començat a tramitar la proposta de l’empresa capitanejada per Joan Viladomat.
La concessió vigent de Saetde per gestionar els dominis esquiables de la parròquia d’Encamp, signada el 1967 per un període de 70 anys, podria mantenir-se 17 anys més. Trenta-un, més exactament, en cas que el comú apliqués una disposició addicional del pressupost de l’Estat del 2022 que habilita les corporacions comunals a allargar les concessions de les estacions d’esquí per un període de com a màxim el 20% del temps pel qual va adjudicar-se l’explotació dels dominis. Cal recordar que el Govern va incloure aquesta disposició en els comptes com a mesura per compensar les concessionàries per les pèrdues econòmiques derivades de la pandèmia.
DESENVOLUPAMENT
Segons va assenyalar Mas, calia plantejar una nova concessió perquè l’actual feia temps que estava desfasada i frenava les possibilitats de desenvolupament econòmic d’Encamp i el Pas de la Casa. “La nova concessió haurà de significar més inversions per al domini esquiable de Pas de la Casa i Grau Roig i, en definitiva, un nou motor per a la parròquia d’Encamp”, va afirmar la cònsol major. Una de les més importants serà el creixement de l’estació a la zona del pic de Maià. La proposta de Saetde exclou del domini l’entorn de Pessons, que el comú transformarà en un parc natural.
El procediment que ha emprat Saetde per sol·licitar la nova concessió no és presentar una oferta a un concurs convocat pel comú. Segons va detallar el cònsol menor, Jean Michel Rascagneres, es tracta de la fórmula “competència de projecte”. Tot i que està previst al Codi de l’administració per a casos d’ocupació privada del domini públic, Rasscagneres va apuntar que aquest instrument legal no se sol utilitzar gaire al Principat.
La raó perquè s’ha triat aquest procediment és que permetrà al comú de mantenir les accions que té a Saetde. Si s’hagués convocat un concurs per a la nova concessió, va confirmar el cònsol menor, el comú hauria hagut de renunciar a les accions. “És una bona fórmula per afrontar el procediment per atorgar una concessió complicada, tenint en compte l’existència d’una concessió encara vigent per 17 anys. Volíem que el procediment fos impecable des del punt de vista jurídic i hem treballat molt en aquest sentit”, va assenyalar Rascagneres.
Segons va explicar el mandatari encampadà, a partir d’ara obre un termini de dos mesos perquè tots els interessats en el projecte presentin les seves ofertes. En el cas improbable que la concessió s’adjudiqués a una alternativa a Saetde, la societat guanyadora l’hauria d’indemnitzar perquè la concessió actual encara no ha acabat. Només pels 17 anys que resten dels 70 adjudicats el 1967, aquesta empresa hauria d’abonar “més de 100 milions d’euros” a Saetde, segons la valoració dels actius del domini que el comú va encarregar fa uns mesos a una consultora. Si, a més, Saetde reclamés una altra compensació per l’allargament del 20% de la concessió previst en el pressupost, la xifra seria més alta.
El cònsol menor va afirmar que la fórmula jurídica triada respecta els principis de publicitat, transparència i concurrència, ja que obre la porta que altres empreses “puguin presentar altres projectes que tinguin el mateix objecte que la petició de Saetde”.