rEPORTATGE

Cavallers i contacontes

La vila medieval va acollir diverses activitats. Els assistents van poder conèixer les armadures medievals i tècniques com el vidre bufat i el Raku, i els infants van practicar el tir amb arc.

Dos cavallers, amb armadures i armes d'època, lluiten a la plaça de la Germandat de Sant Julià de Lòria.Emma Coll

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vestir un cavaller medieval no era gens fàcil: ell sol només ho podia fer fins a la cintura. Ho vam aprendre ahir, quan vam rebre la visita d’uns personatges que van viatjar des de temps pretèrits per mostrar les seves armadures a la vila medieval de Sant Julià de Lòria.

Els més menuts van observar bocabadats com els cavallers es vestien al revés: de peus a cap. Els escarpins, unes sabates articulades, és la primera peça de l’armadura que s’havia de posar un cavaller. Aquesta peça, que les primeres armadures no tenien, havia de ser flexible per facilitar el moviment del cavaller. A continuació, la part inferior de les cames es protegia amb les gamberes. A les cames també hi portaven genolleres i cuixots a les cuixes. A la part de dalt, els cavallers van mostrar l’armadura més cara de la història: la cota de malles, que es feia amb 10.000 anelles i pesava vuit quilos. A sota, però, hi portaven el gipó, una jaqueta encoixinada que el protegia de les temperatures i feia la cota de malla més eficaç. A sobre hi portaven el peto i, al cap, l’elm.

Els cavallers van destacar la importància d’ostentar i vestir colors llampants. “Era una assegurança de vida”, van explicar. Aparentar ser ric disminuïa les possibilitats de ser morts en una batalla. En canvi, el contrincant podia preferir segrestar el cavaller i demanar un rescat econòmic a canvi de la seva llibertat.

Ara bé, tant els infants com els adults que ahir van participar en la vila medieval no només van aprendre d’armadures. També van poder conèixer l’art del vidre bufat, que permet crear objectes de vidre a través de bombolles amb vidre fos, i la tècnica mil·lenària del Raku, que permet coure ceràmica amb un procés on intervenen els quatre elements.

Així mateix, els nens i nenes van poder practicar el tir amb arc i escoltar contes dins una carrossa antiga, a banda de perfeccionar les seves habilitats artístiques a l’escola d’art i de gaudir d’una zona de jocs de fusta. I tot això ho van poder fer amb vestits, pentinats propis de l’època medieval i maquillatge de fantasia. També hi va haver cercaviles i espectacles itinerants.

La vila medieval no va ser només per als més petits. Els adults van poder conèixer alguns productors locals i molts d’estrangers en les seixanta paradetes d’alimentació i artesania que van ocupar l’avinguda Verge del Canòlich. En concret, fonts comunals van informar el Diari que 38 dels paradistes eren estrangers i que la majoria d’ells van venir de Catalunya.

La jornada de la vila medieval es va cloure amb la lectura de llegendes de l’Andorra medieval i un sopar medieval, amb l’animació musical del grup La Torna i ballarusca amb l’Esbart Lauredià. Tot això seguit de l’espectacle d’humor Impro show medieval, amb Planeta Impro.

ACTIVITATS

Mercat

Més d’una seixanta de paradistes van oferir productes d’alimentació i artesania al mercat medieval.

Pas d’armes

Els cavallers medievals van mostrar les seves armadures i van protagonitzar duels amb armes de l’època.

Tir amb arc

Els nens van poder practicar el tir amb arc i gaudir d’una zona de jocs. També els van maquillar i van construir castells de sorra. En una caravana d’època, una senyora els va explicar contes.

Al pas d'armes, els cavallers van mostrar armadures de l'època.

tracking