Saetde sol·licita un augment del 13% de la superfície de concessió
El projecte de la societat que gestiona Pas de la Casa-Grau Roig incorpora 1.390 hectàrees al domini i n’allibera 1.080.
La sol·licitud de Saetde per explotar les pistes d’esquí d’Encamp durant els propers 50 anys preveu un augment de la superfície concessionada del 13,35%. Segons es desprèn del document Premisses essencials del projecte bàsic de nova concessió de Saetde, en què la societat que gestiona Pas de la Casa-Grau Roig esbossa la seva proposta per a la nova concessió de les pistes, s’incorporen al domini 1.390 hectàrees, mentre que se n’alliberen 1.080. En termes absoluts, així, la superfície concessionada s’amplia en 310 hectàrees.
Les zones de terreny comunal que s’afegirien al domini de la concessió són la solana i l’obaga del pic de Maià, del Pas de la Casa a Envalira, els terrenys de Concòrdia i la solana de la Llosada. Els territoris de Campeà, Cubil, Emportona, Griu i Pessons quedarien fora de la concessió. En total, la superfície sol·licitada per Saetde és de 2.632 hectàrees. L’autoritzada pel comú a la concessió actual és de 2.322.
El desenvolupament del sector del pic de Maià és una de les inversions més importants que Saetde es compromet a fer en els propers anys. La societat també proposa impulsar la dinamització de l’àrea del Pas de la Casa, millorar els serveis a Grau Roig i reforçar l’oferta turística d’Encamp. L’entorn del circ de Pessons formarà part d’un parc natural, segons va anunciar recentment el comú.
Funicamp
Un altre punt important del projecte de Saetde és que proposa alliberar el comú d’Encamp del cost de l’explotació del Funicamp. Això implica que la corporació comunal no hauria d’assumir les pèrdues del giny, que l’última temporada va registrar un dèficit d’uns 900.000 euros. En alguns exercicis s’ha enfilat fins a dos milions.
La concessió vigent de Saetde per gestionar els camps de neu encampadans, signada el 1967 per setanta anys, podria allargar-se 17 anys més. Trenta-un, més exactament, si el comú apliqués una disposició addicional del pressupost de l’Estat del 2022 que habilita les corporacions comunals a prolongar les concessions de les estacions d’esquí per un període de com a màxim el 20% del temps pel qual va adjudicar-se inicialment l’explotació dels dominis.
Saetde argumenta, en la sol·licitud feta al comú, que el termini que resta de concessió “és insuficient per a l’amortització de les inversions que cal fer per mantenir i millorar els dominis esquiables”. La societat insisteix en el document que les inversions requereixen “l’ampliació dels terminis d’amortització”, fet que només és possible, segons Saetde, amb una nova concessió.
A canvi de poder fer un ús privatiu dels terrenys comunals, Saetde es compromet a abonar al comú “un cànon anual i altres contraprestacions, a banda del dividend que li correspongui en la seva condició d’accionista”. La societat capitanejada per Joan Viladomat no especifica en el document els imports d’aquestes retribucions.
El procediment que ha emprat Saetde per sol·licitar la nova concessió no és presentar una oferta a un concurs convocat pel comú, sinó un procediment de competència de projectes. L’ús d’aquest instrument legal, previst a l’article 104 del Codi de l’Administració, permetrà al comú de mantenir les accions que té a Saetde. Si s’hagués convocat un concurs per a la nova concessió, el comú hauria hagut de renunciar per llei a la participació en l’empresa.
El 14 de setembre –data en què es va publicar al BOPA l’edicte d’iniciació del tràmit de competència de projectes arran de l’entrada de la sol·licitud de Saetde al comú d’Encamp– es va obrir un període de dos mesos perquè tots els interessats en la nova concessió presentin les seves ofertes. En el cas improbable que s’adjudiqués a una alternativa a Saetde, la societat guanyadora l’hauria d’indemnitzar amb centenars de milions d’euros pels anys que encara resten de la concessió actual del domini.