xALETS A PEU DE PISTA

Contactes per tractar el projecte urbanístic al pàrquing d'Ensisa al Tarter

El ministre Gallardo va reunir directius del Grup Avintia amb els cònsols de Canillo per analitzar la viabilitat

Les pistes del Tarter i la zona que interessa per a la urbanització.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte de construir una urbanització de luxe a l’aparcament del Tarter no està descartat, sinó que un grup important espanyol, Avintia, en manté l’interès i ha fet contactes per sondejar la possibilitat de recuperar el que va ser nomenat Tarter 1704 i que va quedar arraconat per la negativa d’Ensisa a perdre les places d’aparcament. La ubicació és immillorable, a peu de pistes, i només la incertesa que hi ha en aquests moments sobre les possibilitats de construir tenen el projecte en “stand by”, tal com ho qualifica Avintia, la societat que a través de UTEfand té altres obres ja en marxa a Andorra, a més de l’interès per fer-se càrrec del nou geriàtric a Ordino a través de la seva divisió immobiliària, AI Quality Care, i que en principi volia ubicar a l’Hotel Casamanya.

També fonts de la propietat dels terrenys –que estan llogats a Ensisa– van eludir referir-se al projecte en considerar que hi ha molts esculls a superar i que es troba en una fase molt embrionària, amb la moratòria decretada pel comú de Canillo a través de la modificació del Pla d’Urbanisme o la llei del Govern per frenar el creixement urbanístic: “Ara mateix no hi ha res a dir de nou”, van indicar.

Però l’interès hi és, com ho demostra una reunió recent. El ministre d’Economia, Jordi Gallardo, va reunir representants del grup espanyol amb els cònsols de Canillo. Francesc Camp va reconèixer aquesta trobada al Diari però va declinar fer declaracions, segons va dir, perquè es va tractar d’una “reunió de caràcter privat”. Avintia, a preguntes d’aquest rotatiu, tampoc va aportar més informació tot i precisar que és un grup “amb vocació a la zona” i que la iniciativa està en aquests moments en stand by.

La materialització no és fàcil. A banda de les restriccions de construcció, l’estació d’esquí no està disposada a quedar-se sense un terreny indispensable. Per això el projecte preveu dues plantes soterrànies per a Ensisa que es farien servir d’aparcaments per als usuaris de les pistes. A sobre, xalets de luxe, d’entre un i tres milions d’euros. Un projecte milionari que no es veuria afectat pel filtres de l’executiu, ja que es tractarien de residències unifamiliars, i que suposa recuperar la idea que ja va ser descartada el 2006.

El projecte Tarter 1740 (nom per la cota) va nèixer el 1998. Suposava construir un petit poble amb els seus serveis i a tocar del telecabina. L’espai, però, està arrendat a la societat explotadora del domini esquiable fins al 2043, però el comú de Canillo i Crèdit Andorrà –accionistes d’Ensisa– van descartar la proposta.

No es pot assegurar que ara agafi de nou embranzida. Totes les parts implicades són molt cautes i prefereixen mantenir la prudència. Tanmateix, aquest primer contacte promogut pel ministre d’Economia i Presidència no ha passat desapercebut, especialment a Canillo, i ha fet despertar novament l’interès per aquesta proposta. El fet que Avintia no s’hagi desvinculat i admeti que el té en agenda per quan la situació sigui més favorable ha encoratjat els ànims d’aquells que veuen en aquesta urbanització un benefici per a la parròquia, malgrat que Canillo suporta una pressió urbanística que ha obligat la corporació ha fer accions contundents.

En el projecte original es preveia la construcció d’apartaments, fins a un màxim de 10 blocs d’edificis, per la qual cosa hagués pogut sumar 500 immobles. Òbviament, l’orientació ara ha de ser molt diferent.

EL DISSENY

1 Aparcaments per als esquiadors i els propietaris

La idea és substituir el pàrquing horitzontal actual per plantes subterrànies que donin cabuda a autocars i els vehicles dels clients i dels propietaris.

2 Un petit poble d’estil pirinenc

a peu de pistes

El gran atractiu és que aquests nous xalets de luxe estarien dins d’una urbanització amb un carrer comercial i un centre de wellness.

3 Una proposta que va generar molt d’enrenou

Per a alguns era un projecte molt atractiu, per a altres suposava obrir la porta a l’especulació. El cònsol Enric Casadevallho va tenir complicat.

4 El grup espanyol està present en altres projectes

Avintia té experiència a Andorra i és un grup reconegut. També a Canillo, on ha construït les parcel·les L’Abarset. L’empresa té interés en el país.

tracking