rEPORTATGE

Un canviador inclusiu

Lauesport acollirà el primer equipament que hi haurà al país específic per a persones amb necessitats d’assistència en la higiene.

Presentació del canviador, ahir a Sant Julià de Lòria.COMÚ DE SANT JULIÀ DE LÒRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per a moltes persones que pateixen malalties com esclerosi múltiple, distròfia muscular o espina bífida, utilitzar un canviador és una tasca impossible. “Ara mateix aquestes persones són ateses a sobre d’estores o tovalloles a terra, a sobre d’un banc, en una furgoneta”, és a dir, en condicions que no compleixen, en la majoria de casos, les condicions mínimes de salut i higiene, explica Eriz Delgado, membre de l’associació espanyola Cambiadores Inclusivos.

Aquesta entitat promou la construcció de canviadors adaptats a les necessitats d’un conjunt de col·lectius, entre els quals hi ha gent gran i persones amb discapacitat i malalties greus, que poden requerir l’assistència de fins a dues persones. Ahir al matí Cambiadores Inclusivos va ser a Sant Julià de Lòria per presentar el que serà primer canviador inclusiu del Principat, un projecte que té el suport del comú lauredià i de la Creu Roja. Situat al centre esportiu LAUesport, l’equipament tindrà vàter, lavabo, dutxa i llitera. A més, serà l’únic del món que disposarà d’un sanitari fix per a persones amb ostomia, és a dir, les que porten una bossa en què, mitjançant una cirurgia a l’abdomen, dipositen els excrements o bé l’orina. Només a Andorra podria beneficiar unes 400 persones.

La cònsol menor, Mireia Codina, va mostrar-se molt emocionada per la implantació de l’equipament, que estarà enllestit al gener. “La idea que tenim amb aquesta iniciativa és poder donar resposta a grups amb necessitats complexes de la mateixa parròquia i del país, tant de forma individual com col·lectiva”, va explicar la mandatària comunal. Codina va afegir que LAUesport esdevindrà, gràcies a la instal·lació d’aquest canviador, “un punt de referència turística per a famílies amb aquest tipus de necessitats que també ens permetrà continuar amb la línia establerta de fomentar la inclusió i la diversitat social mitjançant formacions, esdeveniments i altres accions”.

Per la seva part, la presidenta de Cambiadores Inclusivos, Ana Folch, va assenyalar: “És molt important el que estem presentant avui perquè darrere d’aquest projecte hi ha moltes famílies amb aquesta necessitat que lamentablement avui dia no està coberta habitualment.”

El cost total de la instal·lació serà de 30.000 euros. D’aquests, la Creu Roja n’assumirà 20.000 i el comú, 10.000.

tracking