El comú intensifica la neteja de boscos

Aquesta setmana s’estan acabant els treballs silvícoles a la pista del pla de l’Estany

Fusta tallada i trossejada al coll de les Cases.COMÚ DE LA MASSANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú massanenc ha duplicat la neteja de boscos aquesta temporada. Segons va afirmar ahir el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sergi Gueimonde, la corporació vol “recuperar la cultura de la gestió forestal per poder tenir uns boscos amb bona salut”. L’objectiu dels treballs silvícoles són tres, va apuntar el conseller: tenir els boscos sanejats, prevenir el risc d’incendis i millorar les condicions de seguretat per a les persones, “ja que cal evitar que els arbres que no són estables puguin caure a sobre de les cases”.

Durant la primavera i l’estiu el comú de la Massana va portar a terme tres intervencions de neteja de boscos. En la sessió de consell de comú del setembre va aprovar-se una nova partida per fer-ne tres més. Aquesta setmana s’estan acabant els treballs de neteja a la pista forestal del pla de l’Estany i les properes setmanes començaran a Escàs, en una zona que va quedar malmesa arran dels temporals de pluja i vent, i al vedat de Xixerella. Aquesta darrera intervenció també té l’objectiu d’afavorir-hi la cria de l’isard.

“Tenim la voluntat d’anar millorant la gestió forestal, i això vol dir retornar a les pràctiques que es feien antigament”, com ara, va detallar Gueimonde, aprofitar “els recursos naturals, com la fusta dels arbres que s’han de tallar perquè no tenen prou capçada o perjudiquen l’estabilitat del bosc”. El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat va recordar que les intervencions en zones properes als nuclis urbans són indispensables per prevenir danys. “Els boscos van creixent i baixen fins a zones habitades. Cal establir un període de protecció”, va detallar. En aquest sentit, Gueimonde va assenyalar que la neteja feta l’any passat a l’Aldosa va evitar “una possible caiguda d’arbres en una zona urbanitzada”.

El sanejament disposa d’un pla d’enginyeria que estableix els criteris que cal seguir, com ara la tala d’arbres poc vigorosos i amb capçades desequilibrades. Gueimonde va remarcar que aquests exemplars “posen en perill la salut del bosc i podrien produir danys personals en cas de caiguda”.

Fonts del comú van informar que una part dels residus de la neteja dels boscos es reutilitzarà com a llenya. Al coll de les Cases, per exemple, la llenya tallada i trossejada que els tècnics del comú han dipositat en munts al bosc està a l’abast de tothom qui vulgui aprofitar-la. Els residus més fins, com ara branques i branquillons, es trituren amb una màquina i s’escampen pels prats, ja que són una font molt rica de nutrients per a les herbes.

tracking