Les sales de vetlla es reformaran el primer trimestre de l'any que ve

La renovació de les instal·lacions començarà un cop s’hagin acabat les obres al carrer Prat de la Creu

Sales de vetlla d'Andorra la Vella.ARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La reforma de les sales de vetlla d’Andorra la Vella es farà durant el primer trimestre de l’any vinent, després que hagin acabat les obres a Prat de la Creu. Segons van detallar al Diari fonts del comú de la capital, es vol esperar que l’actuació al carrer s’hagi enllestit per posar al dia l’equipament funerari. No serà, van recordar aquestes fonts, una reforma integral de l’immoble. Les intervencions que la corporació hi ha pensat de fer són repintar les parets i renovar el mobiliari per tal de modernitzar l’espai i fer-lo més agradable i còmode a les persones que desitgin fer-ne ús. Actualment, l’equipament es manté obert i funciona amb plena normalitat.

La previsió inicial era que les obres arrenquessin abans del començament de la tardor d’aquest any. La decisió del comú d’ajornar la reforma de les sales de vetlla s’explica per la voluntat de no afegir més llenya als problemes de circulació d’un dels carrers amb més trànsit de la parròquia, on actualment hi ha diverses obres marxa, tant públiques com privades.

EMERGÈNCIA

Les sales de vetlla de la capital van néixer el juliol del 2014 com a equipament de caràcter provisional arran del tancament del tanatori de l’Hospital Nostra Se-nyora de Meritxell. A pesar de la progressiva tornada a la normalitat i de la inauguració, l’abril del 2021, del tanatori nacional a Escaldes-Engordany, el comú va decidir mantenir en funcionament aquestes instal·lacions, que ocupen l’espai on abans hi havia les dependències del servei de circulació d’Andorra la Vella.

Dos factors van influir en la decisió de mantenir obertes les sales de vetlla. D’una banda, que els ciutadans van continuar llogant els espais quan els mesos més durs de la pandèmia ja havien passat. De l’altra, que el record de la crisi sanitària va fer arribar l’equip de govern comunal a la conclusió que calia mantenir un equipament com aquest per si mai hi ha una situació d’emergència que requereixi més espais d’aquest tipus.

Tot i això, el comú va arribar a plantejar-se de tancar les sales en algun moment. No només per l’obertura del tanatori nacional, sinó també per la caiguda de la demanda arran de la crisi de la Covid. Cal recordar que en els mesos en què el virus va impactar amb més força al país moltes famílies van suprimir les vetlles o, si van fer-ne, van escurçar-les o reduir-les a l’àmbit de la família més propera amb l’objectiu de contenir els contagis. Per no prendre una decisió precipitada, l’equip de govern va donar-se uns mesos de marge per prendre una decisió sobre les instal·lacions. Al començament d’aquest any ja tenia clar que calia conservar-les. Utilitzar una sala de vetlla costa 288,47 euros. La durada del servei és d’un màxim de set dies i cal pagar 17,69 euros més per cada dia que s’ocupi la sala.

CLAUS

1. La reforma, després de Prat de la Creu

El comú vol esperar que acabin les obres de remodelació del carrer Prat de la Creu per fer la reforma de les sales de vetlla. L’objectiu és evitar que hi hagi més problemes de circulació.

2. L’equipament continua en funcionament

L’equipament funerari es manté obert i funciona amb plena normalitat.

3. Un espai per a emergències futures

La corporació manté les sales de vetlla perquè els ciutadans continuen fent-ne ús i perquè podria ser útil en situacions d’emergència futures.

tracking