Capesa no farà l'estudi hidrològic del Madriu sense el suport del Govern

El projecte hauria de permetre conèixer els recursos d’aigua potable disponibles a mitjà i a llarg termini a la conca

Punt de captació de Capesa al Madriu.ARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Capesa, la societat que gestiona el subministrament d’aigua potable a la parròquia d’Escaldes-Engordany, no adjudicarà l’estudi hidrològic de la conca del Madriu-Perafita-Claror “si no hi ha la implicació” en el finançament del projecte per part del Govern. Segons va explicar al Diari el director general de la societat, Eduard López Mirmi, l’estudi, que té la finalitat de conèixer els recursos hídrics disponibles a mitjà i llarg termini de la conca es preveu que tingui una durada d’entre quatre i cinc anys i que costi “molts diners”, ja que no tan sols s’haurà de pagar la feina a l’hidrogeòleg encarregat de l’informe, sinó també finançar múltiples intervencions extraordinàries de diferents equips tècnics de la companyia. “Hi hauria d’haver més implicació d’altres institucions” a part de Capesa i el comú d’Escaldes-Engordany, va afirmar Mirmi.

L’estudi farà una anàlisi de l’evolució històrica de la conca i farà una previsió fonamentada de la seva evolució en els propers 50 anys. No es limitarà a oferir, per tant, una foto fixa de l’estat dels recursos hídrics del riu. Aquestes xifres, va assenyalar Mirmi, són monitoritzades constantment per Capesa.

CONSELL D’ADMINISTRACIÓ

L’estudi està previst en el pressupost de la societat per a aquest any com a inversió plurianual. Preguntat per si Capesa ha fet gestions per demanar formalment a l’executiu que participi en el projecte, el director general de la societat va assenyalar que “encara no s’ha fet”. Tot i això, va assegurar que “se’n tornarà a parlar”, d’aquesta qüestió, en la propera reunió del consell d’administració.

L’elaboració d’un estudi detallat sobre els recursos hídrics de la conca del Madriu no és una proposta d’última hora, ja que fa anys que alguns representants polítics comunals el reclamen. Una de les més insistents ha estat l’actual consellera de Medi Ambient, Mobilitat i Urbanisme del comú d’Escaldes-Engordany i representant de la corporació al consell d’administració de Capesa, Cèlia Vendrell. La consellera ha exigit en múltiples ocasions que es faci un estudi amb una perspectiva a llarg termini que permeti avaluar, entre altres coses, quin impacte tindrà el canvi climàtic en la disponibilitat de recursos hídrics, així com el creixement de la població de la parròquia en la capacitat per garantir el subministrament només amb la captació actual.

Una altra qüestió que fa temps que amoïna els responsables de Capesa és l’ús indegut de l’aigua potable de boca per regar cultius i jardins privats. La direcció de Capesa s’ha plantejat la possibilitat d’apujar substancialment els preus per a aquests grans consumidors, la majoria localitzats en zones concretes de la parròquia, amb l’objectiu de penalitzar el malbaratament d’un recurs cada vegada més escàs. Tot i que la proposta s’ha debatut en el si del consell d’administració, encara no s’ha aprovat.

EL SUBMINISTRAMENT D'AIGUA, GARANTIT

Mirmi va reiterar que el subministrament d’aigua potable a la parròquia està garantit. Capesa té actualment la capacitat de generar una producció de sis milions de litres diaris. Considerant una ràtio de consum de 200 litres per dia i habitant, la societat escaldenca seria capaç, per tant, de subministrar aigua potable en les condicions actuals a unes 30.000 persones. Escaldes-Engordany té una població inferior a 15.000 persones.

tracking