Cairat vol que a les consultes es pregunti per temes polèmics
El conseller aprova el procés participatiu sobre el nucli urbà, però es demana per què aquest instrument no s’ha fet servir en altres casos
El grup de la minoria al comú de Sant Julià de Lòria demana a la majoria que no exclogui els projectes en què pugui haver-hi més divisió d’opinions dels processos participatius. “Estem d’acord a consultar els ciutadans. Ara bé, aquests processos també s’haurien d’obrir a aquells projectes que poden generar més controvèrsia”, assenyala en declaracions al Diari el conseller Cerni Cairat. El representant de Desperta Laurèdia posa com a exemple d’auqests projectes la conversió de deute de Naturland en títols d’accions de Camprabassa en mans del comú, la construcció d’una plaça elevada a l’avinguda Rocafort –l’obra ja està en marxa– i l’edificació d’una residència d’estudiants al terreny comunal on avui hi ha el parc infantil del Prat Gran. Cal recordar que en aquest cas el comú no ha pres cap decisió, ja que encara no disposa de l’estudi de viabilitat de la residència, sense el qual el projecte no pot posar-se en marxa.
Desperta Laurèdia, recalca Cairat, dona suport a la majoria en la proposta d’impulsar un procés participatiu sobre l’embelliment del nucli urbà del poble de Sant Julià. La setmana passada, explica el conseller, el grup va participar en una reunió amb els cònsols i l’empresa a qui s’ha adjudicat l’organització de la consulta, Glop de Blau, en què se’ls va informar sobre els detalls del procés. “Està ben plantejat. Pensem que és una bona fórmula perquè els ciutadans puguin decidir el futur de la parròquia”, assegura. Aquesta votació tindrà lloc al començament de l’any vinent i serà la segona d’aquestes característiques que es farà a Sant Julià de Lòria. La primera, recordem-ho, va culminar al març d’aquest any amb la inauguració del parc infantil del Camp de Perot.
Tot i això, Cairat es pregunta per què aquest projecte sí que se sotmet a un procés participatiu i d’altres no. “Quin és el criteri de la majoria per decidir quina proposta pot consultar-se a la ciutadania i quina no?”, qüestiona el conseller, que demana a l’equip de govern que tingui la valentia d’obrir els canals de participació ciutadana directa a aquells projectes en què hi pugui haver més crítiques i discrepàncies.
Pel que fa al futur del nucli urbà, el conseller de Desperta Laurèdia opina que necessita una reforma “integral”, més que no pas una intervenció “limitada” d’embelliment. Cairat recorda que la minoria ha defensat “des del començament de mandat” que es faci una remodelació dels eixos comercials principals –és a dir, de les avingudes Verge de Canòlich i Francesc Cairat, incloent-hi la plaça de la Germandat– que incentivi els desplaçaments a peu al centre de la parròquia. “Hem de construir més places d’aparcament prop del nucli urbà perquè la gent hi deixi el cotxe i es desplaci més caminant per aquests carrers”, assenyala.
Cairat també argumenta que la pacificació del centre millorarà la qualitat de vida dels ciutadans. “Hi ha molts casos que demostren que limitar la circulació de vehicles als nuclis urbans i promoure els desplaçaments a peu no només té beneficis socials i mediambientals, sinó també per al teixit econòmic. El comerç local i de proximitat se’n beneficia”, sosté.